Циклон «Ларс» влаштував сніговий апокаліпсис у центрі та на півдні України

29.01.2021
Циклон «Ларс» влаштував сніговий апокаліпсис у центрі та на півдні України

Першими під удар стихії потрапили західні регіони нашої країни, а у Львівській i Рівненській областях за лічені години місцями виросли 40-сантиметрові замети. Під білим покривалом сховалося й високогір’я Карпат, яке надійно утримує січневі морози від 7 до 12 градусів нижче нуля.


Потужні снігопади суттєво ускладнили рух по автомагістралях міжнародного значення, а місцевим рятувальникам довелося відбуксирувати 38 транспортних засобів та надати допомогу 93 людям, які застрягли в дорозі через негоду. Складні погодні умови залишили без електрики 117 населених пунктів у п’яти областях, включаючи Житомирщину, Рівненщину та Львівщину.


Січнева заметіль також змусила співробітників ДСНС тимчасово заборонити в’їзд вантажівок до Одеської та Миколаївської областей, а співробітники місцевої поліції штрафуватимуть комунальні служби в разі неякісного прибирання снігу. Патрульні контролюють рух фур iз боку автодоріг Одеса—Київ, Одеса—Рені, Одеса—Мелітополь та Одеса—Кучурган, водіям вантажівок рекомендовано перечекати негоду на паркінгах біля АЗС, щоб уникнути ДТП.


Якщо в південних областях штормовий вітер нещадно рвав дроти, знеструмлюючи цілі села, то центральні вулиці Одеси та Миколаєва завмерли в небувалих за довжиною заторах через сильні снігопади.


Дерева не витримували натиску стихії та падали просто на проїжджу частину, а люди запізнювалися на роботу, адже міський транспорт працював зі значними перебоями.


Цікаво, що Херсонська область i півострів Крим, що називається, відбулися легким переляком: хоча тут і пройшли сильні дощі, але плюсова температура повітря не дозволила стихії влаштувати на дорогах снігові пастки.


Зате небувалі хуртовини накрили Кіровоградську, Черкаську, Полтавську, Сумську та Чернігівську області, де ситуацію погіршили різкі температурні «гойдалки».


Слідом за нічними заморозками від нуля до мінус одного градуса, настало денне потепління, яке перетворило й без того кволі дороги на непролазну багнюку.


— Морозна погода від мінус трьох до мінус восьми градусів найближчими днями збережеться лише на сході України, де також очікується сильний сніг упереміш із крижаним дощем, — попередила народний синоптик Наталія Діденко. — Атмосферний фронт із Білорусі приніс до України рясні опади – дощі з мокрим снігом. Зона розгулу стихії поступово проходитиме від заходу до сходу країни протягом доби. Жителям Києва також слід підготуватися до зимових примх природи. Адже дощ та мокрий сніг не залишать столицю України до 29 січня, хоча через значне потепління від плюс двох до плюс п’яти градусів, сніг дуже швидко розтане, й ми побачимо гігантські калюжі.


Днями при Укравтодорі через негоду створили штаб iз ліквідації наслідків надзвичайно ситуації на дорогах, який поки що працюватиме цілодобово.


У разі виникнення НС з утрудненням руху на дорогах державного значення Укравтодор просить звертатися до чергових диспетчерів обласних служб, номери телефонів можна знайти на офіційному сайті Держагентства.


Синоптики попереджають, що в Україні південний циклон «Ларс» затримається до п’ятниці, 29 січня, а ось у вихідні дні погода повинна стабілізуватися.


Згідно з прогнозом від фахівців Укргідрометцентру, найближчі два тижні в більшості міст нашої країни пануватиме мокра, але досить тепла погода, коли нічні заморозки змінюватимуться денною відлигою з температурою від двох до п’яти градусів вище нуля.

 

Як повідомляла "УМ", Міносвіти пропонує владі постраждалих від негоди регіонів організувати навчання школярів "на дому".