Кількість заражених коронавірусом у світі перевищила 100 мільйонів

29.01.2021

Кількість випадків зараження коронавірусною інфекцією у світі перевищила 100 млн.

 

За даними фахівців університету Джонса Хопкінса, на середу, 27 січня, з початку пандемії було виявлено 100 млн 389 тис 150 випадків інфікування.

 

Єврокомісія критикує лабораторії за недостатньо швидке виробництво вакцин, усе більше країн змушені вводити нові обмеження.


Найбільша кількість випадків зараження COVID-19, як і раніше, виявлена в США (більше 25 млн), на другому місці Індія (понад 10,5 млн), потім — Бразилія (трохи менше 9 млн) і Росія (трохи менше 4 млн).

 

Сполучені Штати також лідирують за кількістю смертей у результаті зараження коронавірусом: жертвами пандемії тут стали 425 тис 257 американців. На другому місці — Бразилія, на третьому — Індія, четвертою йде Мексика.

 

Велика Британія стала першою європейською країною, де кількість жертв коронавірусу перевищила 100 тисяч осіб (100 тис 359). Відзначається, що на 25% цей сумний показник збільшився лише за січень.


Голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляйєн закликала лабораторії, з якими Брюссель домовився про постачання вакцин, дотримуватися домовленостей.

 

Із такою заявою вона виступила під час Всесвітнього економічного форуму в Давосі, який проходить в онлайн-форматі. Крім того, фон дер Ляйєн провела телефонні переговори з главою компанії AstraZeneca, у якої Євросоюз замовив близько 400 млн доз вакцини.

 

У компанії заявили про логістичні проблеми і нестачу виробничих потужностей, через що лабораторія зможе зробити і поставити на 60% менше обсягу, про який домовлялися сторони.


Початок вакцинації населення наразі не дав відчутного покращення ситуації. У Франції президент Емманюель Макрон 27 січня провів нараду, щоб визначити, чи можна уникнути чергового локдауну. За оцінками міністерства економіки Франції, через третій карантин економіка може втратити від 10 до 18% у порівнянні з періодом до епідемії.


Тим часом хвороба все більше демонструє свою підступність. Близько мільйона нових випадків психічних розладів в Італії — це результат пандемії коронавірусу та пов’язаної з нею економічної кризи, страху перед інфекцією та трауру за загиблими, констатують експерти.

 

Питання психологічних наслідків пандемії було порушене на онлайн-конгресі національної асоціації нейропсихофармакології.

 

Представлена статистика показує, що половина людей, інфікованих коронавірусом, зазнали психічних розладів, таких як тривога, безсоння, посттравматичний стресовий розлад, нав’язлива поведінка, депресія. Кількість таких випадків у групі інфікованих у п’ять разів перевищує такі випадки у загальній кількісті населення.


Перед обличчям загрози країни вдаються до все більш жорстких заходів. У Словаччині, яка першою в Європі провела загальне тестування населення, з середи запровадили ще більш жорсткі обмеження на пересування.

 

Без негативного результату тесту на коронавірус ніхто не може вийти на роботу чи на прогулянку. У повітах з невеликою кількістю заражених ці правила діятимуть до 3 лютого, а в інших округах — до 7 лютого.

 

Майже три мільйони людей взяли участь у національному тестуванні в Словаччині, яке тривало з 18 по 26 січня. Позитивний результат отримали приблизно 36,5 тис. із них (1,24 відсотка), повідомив прем’єр-міністр Ігор Матович.


Водночас прем’єр-міністр Норвегії Ерна Солберг оголосила про закриття кордонів для нерезидентів опівночі з четверга на п’ятницю. Відтак тимчасові працівники не зможуть в’їхати в Норвегію до 12 березня.


Уряд Португалії закликав інші країни ЄС допомогти в боротьбі з епідемією COVID-19. Зокрема, прийняти на лікування португальців, заражених коронавірусом, оскільки в країні вже бракує місць у власних шпиталях.