До «плей-оф» Кубка Європи можуть пробитися одразу тріо баскетбольних клубів

29.01.2021
До «плей-оф» Кубка Європи можуть пробитися одразу тріо баскетбольних клубів

В українському дербі на євроарені «Прометей» перетиснув «Київ-Баскет». (Фото з сайта fbu.kiev.ua.)

Одразу три команди вітчизняної чоловічої суперліги вийшли на старт основного раунду Кубка Європи ФІБА. В останній тиждень січня «Дніпро», «Київ-Баскет» та «Прометей» розпочали швидкоплинну боротьбу за місця в «плей-оф».

 

Через коронавірусні обмеження ФІБА істотно змінила регламент турніру, відмовившись від ідеї роз’їзних матчів та суттєво зменшивши загальну кількість групових баталій.


Узявши до використання ідею ізоляційної «бульбашки», організатори Кубка Європи вирішили, що матчі групового етапу проходитимуть у форматі одноколового з’їзного мінітурніру.


Відтак «Київ-Баскет» i «Прометей», опинившись в одному квартеті, поїхали боротися за путівки до 1/8 фіналу до болгарського міста Самоков, натомість «Дніпро» вирушив до польського містечка Влоцлавек.


Позаспортивні обставини вплинули на те, що «пулька» дніпровського клубу з квартету перетворилася на тріо. Через спалах коронавірусної інфекції в таборі англійського «Лондона» цю команду не допустили до участі у матчах польського «бабла».

 

Відтак за вихід із групи команда Дениса Журавльова боролася лише з місцевим «Анвілем» та швейцарським «Фрібургом». Зрештою, для отримання гарантованого місця в майбутньому «плей-оф» чинному чемпіону України вистачило й однієї виграної гри в групі.


Після «п’ятиочкової» перемоги над «Фрібургом» (62:57) та поразки в три бали «Анвілю» підопічні Журавльова ще до завершення групового відбору отримали пряму перепустку до 1/8 фіналу. А згідно з регламентом, до «плей-оф» КЄ потрапляють по дві перші команди кожної із шести груп, а також чотири кращі колективи, котрі посядуть у своїх «пульках» треті позиції.


Зважаючи на такі обставини, поразка «Київ-Баскета» в першому матчі своєї «бульбашки» не виглядала чимось критичним. Команда, яка в минулому сезоні дійшла до чвертьфіналу КЄ, мала достатньо шансів, аби виправити ситуацію.


А от кривдники столичного клубу — баскетболісти кам’янського «Прометея» — здобутому успіху (72:66) раділи по-особливому, адже це була їхня прем’єрна перемога на євроарені.


«Ми вперше граємо у єврокубках. Це почесна для клубу місія. Важливо задати тон для подальших виступів у таких турнірах. Будемо викладатися у кожній грі, вимагатимемо від кожного гравця максимальної віддачі та граничної концентрації. Результат для нас стоїть на першому місці», — наголосив головний тренер «Прометея» Віталій Черній.


Щойно піднявшись до еліти українського баскетболу, клуб із Кам’янського поставив перед собою вельми амбітні цілі. А перемога на євроарені лідера вітчизняної суперліги лише додасть «Прометею» сил i наснаги.

 

За словами головного тренера «Київ-Баскета» Айнарса Багатскіса, «Прометей» дуже якісно діє у швидкому нападі, а також агресивно грає в захисті. Обидва ці фактори якраз і дозволили команді Чернія обіграти столичних «бджіл». Утім латвійський очільник киян наголошує, що претензій до своєї команди у нього немає, й сподівається, що у наступних двох матчах їй удасться надолужити втрачене.