Записи Зайцева: МВС України не визнає помилок у розслідуванні вбивства Шеремета

06.01.2021
Записи Зайцева: МВС України не визнає помилок у розслідуванні вбивства Шеремета

КДБ Білорусі планувало "спрацювати" по Шеремету.

Виявляється, ще у квітні 2012 року (за чотири роки до вбивства) секретні служби Білорусі за наказом Олександра Лукашенка обговорювали можливість підірвати вибухівкою журналіста Павла Шеремета. Про це свідчать записи розмов глави Комітету держбезпеки Білорусі у 2008-2012 роках Вадима Зайцева, передані виданню «Українська правда» білоруською опозицією, які викликали в Україні ефект інформаційної бомби.


На записі звучать слова Зайцева, записані прихованим пристроєм під час інструктажу співробітників елітного спецпідрозділу КДБ «Альфа» в Мінську. Зокрема, обговорюються способи усунення політичних опонентів режиму Лукашенка на території інших держав (використання отрут, вибухових речовин, аварій), а також спосіб убивства Шеремета, який у той час працював у Росії. Ставиться завдання його підірвати таким чином, щоб убивство стало публічним сигналом для інших.


«Ось по Шеремету потрібно спрацювати, який з..бав б..дь. Зробимо закладку якусь і так далі, щоб цього щура.. зовсім б..дь ані рук, ані ніг не зібрали. Все щоб було натурально, але це не так впливає на свідомість людей... Президент (Лукашенко. — Ред.) чекає цих операцій», — каже на плівках голос, схожий на голос тодішнього глави КДБ Білорусі.


 Важливо, що експерт Національного центру медіа криміналістики США (Університет Колорадо) Каталін Григорас, який вивчав запис у 2020 році за запитом видання EUObserver, зазначив, що з запису видалено цифровий підпис, який міг би сприяти ідентифікації джерела в КДБ, але при цьому на записі не виявлено жодних помітних слідів аудіоманіпуляцій.


Згодом колишній співробітник білоруського спецназу Ігор Макар, який розповсюдив плівки Зайцева, заявив про готовність свідчити у справі слідчим офісу генпрокурора України. І додає, що передав ці докази українській стороні ще у грудні 2020 року. За його словами, з ним цими днями вже зв’язувалися українські спецслужби, він погодився на співпрацю і навіть готовий прилетіти до Києва.


Окрiм цього, особа, що зробила запис тих розмов та з якою розмовляє ексглава КДБ Білорусі у 2008-2012 роках Вадим Зайцев, також готова свідчити у справі. Наразі цей анонімний ексспівробітник КДБ перебуває в Євросоюзі.


«Цей запис я оприлюднив зараз, передав для публікації на EUobserver. Там були зроблені всі можливі експертизи. Проводилась фоноскопічна експертиза, яка підтверджена. Також пізніше буде зроблена біометрична експертиза», — повідомив викривач Макар і додав, що раніше оприлюднити записи не міг, бо існувала б загроза його життю. Наразі ж, вважає Макар, його дії можуть допомогти здолати диктаторський режим Лукашенка.

А ТИМ ЧАСОМ...

Нацполіція України заявила, що в грудні 2020 року отримала в розпорядження інформацію щодо можливих замовників убивства Шеремета у 2016 році з території однієї з країн Європи і проводитиме там слідчі дії, а «особу-розпорядника переданої інформації запросили для проведення слідчих дій».


Тоді як МВС, реагуючи на критику громадських активістів (мовляв, варто знімати обвинувачення з так званих «виконавців» — рок-музиканта Андрія Антоненка, хірурга і волонтерки Юлії Кузьменко та військової медсестри Яни Дугарь), не визнає помилок і реагує по-своєму: мовляв, записи Зайцева відповідають версії слідства і на справі ветеранів АТО й волонтерів не позначаться, бо «нова інформація може допомогти у пошуку досі не встановлених замовників та організаторів убивства».


Зокрема, речник МВС Артем Шевченко заявив: «В обвинувальному акті чітко вказано, що їхні дії були спричинені іншими невстановленими особами. На розгляд у суді (справи Антоненка, Кузьменко та Дугарь. — Ред.) це навряд чи вплине, тому що обвинуваченим інкримінується саме участь у виконанні цього злочину».


Тоді як адвокати обвинувачуваних у справі Шеремета вважають, що тепер МВС усіляко викручуватиметься, щоб не визнавати, що тривалий час у вбивстві Шеремета обвинувачували безневинних людей.