Арія, перервана кулею: до 46-ліття загиблого Героя України Василя Сліпака відбудеться концерт

18.12.2020
Арія, перервана кулею: до 46-ліття загиблого Героя України Василя Сліпака відбудеться концерт

Василь Сліпак.

Цього року до дня народження легендарного «Міфа», який покинув Паризьку національну оперу і пішов добровольцем на війну, митці підготували кілька знакових заходів.

 

Уже за усталеною традицією в іменній великій залі Василя Сліпака, розташованій у стінах НМАУ імені П. І. Чайковського, пройде музичний діалог «Україна — Європа».

 

Для участі в урочистостях до Києва прилітають прапраонука бельгійського музиканта Агнес Бріоль В’єтан і відомий французький диригент Ніколя Краузе, який співпрацював і дружив із Василем Сліпаком.


У заході 21 грудня звучатимуть Концерти для скрипки з оркестром №2 і 5 Анрі В’єтана, а також твори французьких і українських композиторів. Їх виконають Національний ансамбль солістів «Київська камерата», солісти Богдана Півненко та студентка Вищої школи музики у Лозанні (Швейцарія) Олександра Хмара.


Відкриє концерт знаменита Серенада для струнних Петра Чайковського — як нагадування про 180-річчя від дня народження композитора з українським корінням, який тривалий час творив в Україні.

 

У рамках заходу відбудеться також «круглий стіл» на тему «200 років від дня народження Анрі В’єтана: повернення в Україну», в якому візьме участь музикознавиця, прапраонука композитора Агнес Бріоль В’єтан.


А 18 грудня у Києві у приміщенні «Ярміз» — Центру реабілітації та реадаптації ветеранів АТО / ООС — проведуть презентацію документального фільму-спогаду «Арія, перервана кулею». Що важливо, готові віддати 18-хвилинну стрічку в ефір телеканалів безплатно, аби показали чи використали уривки.


Також представлять у столиці одночасно концепцію та макет Арт-скверу імені Василя Сліпака, який намагаються облаштувати уже не перший рік у межах Андріївського узвозу.

 

Організатори — ГО «Музичний батальйон» — підготували і концерт за участю Василя Нечепи (кобзар-лірник, народний артист України), Поля Манондіза (Франція — Україна) та учасника гурту «Гайдамаки» Олександра Ярмоли, який виконає пісню-присвяту «Лицар».


Як відомо, закладання пам’ятного каменя на місці облаштування майбутнього Культурно-мистецького скверу імені Василя Сліпака відбулося ще 16 вересня 2017 року на розі Андріївського узвозу та вулиці Боричів Тік. Тоді ж організатори ініціювали проведення конкурсу на кращий ландшафтний дизайн. А через два роки у Львові, під час міжнародного конкурсу молодих вокалістів імені Василя Сліпака, відбулася презентація проєкту пам’ятника.


Василь Сліпак (1974—2016) — всесвітньо відомий український оперний співак з унікальним голосом, соліст Паризької національної опери, волонтер, учасник Революції гідності та бойових дій на сході України. Позивний «Міф».

 

Під час Революції гідності брав участь в акціях української діаспори у Франції. Як волонтер допомагав українським захисникам, а згодом сам долучився до першої окремої штурмової роти 7-го окремого батальйону Добровольчого українського корпусу «Правий сектор», повернувся пораненим.

 

Улітку 2015 року воював у Пісках, у районі Донецького аеропорту. Повернувшись із фронту, продовжив волонтерську діяльність, давав благодійні концерти в Українському центрі у Парижі, допомагав дітям-сиротам, які втратили батьків у війні.


Влітку 2016 року втретє поїхав на Донбас, повіз зібрану допомогу захисникам-добровольцям і планував залишитись у складі 1-ї ОШР ДУК ПС на пів року. Загинув у бою від кулі снайпера. Кавалер ордена «За мужність» І ст., Герой України, кавалер ордена «Золота Зірка» та інших відзнак.