На заклик Санду: у Кишиневі десятки тисяч демонстрантів вимагали відставку уряду

08.12.2020
На заклик Санду: у Кишиневі десятки тисяч демонстрантів вимагали відставку уряду

Акція протесту в Кишиневі.

Десятки тисяч демонстрантів зібралися в неділю, 6 грудня, в центрі Кишинева на заклик новообраної президентки країни Майї Санду.

 

В ході протестного мітингу на площі біля будівлі парламенту в Кишиневі Майя Санду зажадала негайної відставку уряду країни.


Нагадаємо, що в другому турі президентських виборів, 15 листопада, колишня прем’єр-міністерка країни Майя Санду отримала більшість голосів — 57,75 відсотка.

 

Її суперником був чинний президент країни Ігор Додон, повноваження якого спливають 23 грудня 2020 року. Інавгурація Санду відбудеться 24 грудня.


Але Ігор Додон вирішив, що, йдучи, наостанок ще й гучно грюкне дверима. Тобто ускладнить своїй суперниці виконання її виборчих планів.

 

На засіданні 3 грудня парламент Молдови позбавив Санду частини повноважень: депутати схвалили в фінальному читанні законопроєкт про перепідпорядкування Служби інформації і безпеки парламенту країни.

 

Також було ухвалено ще кілька спірних законопроєктів, які навіть не отримали передбачених у таких випадках висновків уряду і парламентських комісій. На думку прихильників Санду, це є спробою зменшити роль президента на користь парламенту, який перебуває під контролем Ігоря Додона.


«Ігор Додон не хоче визнавати поразку. Він хоче підпалити країну, викликати хаос, ізолювати Молдову на міжнародному рівні! Для цього він використовує злодіїв і корумпованих чиновників парламенту», — заявила Майя Санду на мітингу.

 

На її думку, розпуск уряду необхідний, щоб оголосити дострокові парламентські ви­бори.

 

Акція протесту в Кишиневі, яка тривала дві години і проходила мирно, завершилася ухваленням резолюції з вимогою відставки уряду і проведення дострокових парламентських ви­борів.

 

У резолюції на уряд покладається відповідальність за «катастрофічну соціально-економічну ситуацію» і відсутність «ефективних заходів проти пандемії коронавірусу».


За підрахунками спостерігачів, на акцію підтримки новообраного президента зібралося не менше 50 тисяч осіб, які скандували: «У відставку!», «Дострокові вибори!», «Геть злодіїв, геть корупцію!» та «У в’язницю!».

 

Опозиція заявила, що багато протестувальникiв не змогли приєднатися до мітингу, оскільки дороги були заблоковані правоохоронними органами на в’їзді в місто.