Українські біатлоністи завершили перші офіційні гонки сезону без медалей

08.12.2020
Українські біатлоністи завершили перші офіційні гонки сезону без медалей

У фінському Контіолахті українські біатлоністи провели свою першу офіційну «пристрілку». (Фото з сайта biathlonworld.com.)

Аби мінімізувати ймовірність зараження коронавірусом усіх учасників Кубка світу, в Міжнародному союзі біатлоністів вирішили обмежити пересування збірних і два перші етапи цих змагань провести у фінському Контіолахті. Неподалік цього місця готувалася до старту сезону збірна України.

 

У центральній частині Фінляндії, невеличкому містечку Вуокатті, «синьо-жовті» провели півтора місяця, й здавалося, що за цей час вони добре пристосувалися до регіональних особливостей — клімату, снігу тощо. Утім, за підсумками проведених у Контіолахті двох етапів, нічого особливого продемонструвати українським біатлоністам не вдалося.


П’яте місце жіночої естафети стало найвищим здобутком усієї синьо-жовтої команди у Фінляндії. Іще в кількох випадках наші стріляючі лижники й лижниці завершували гонки в «топ-10», що дозволило очільнику української збірної Юраю Санітрі на позитивній ноті попрощатися з Контіолахті.

 

Юлія Джима, Олена Підгрушна та Валя Семеренко запам’яталися своїми індивідуальними фінішами в першій «десятці». А результатом, гідним уваги у чоловічій збірній України, запам’яталася естафетна четвірка. Десяте місце Артема Прими, Дмитра Підручного, Руслана Ткаленка та Богдана Цимбала головний тренер збірної називає «не провалом, а результатом експериментальної діяльності».


У тренерському штабі вирішили, що лідер чоловічого квартету Підручний бігтиме другий етап, обов’язки ж фінішера поклали на Цимбала. Богдан, до слова, єдиний з українців, хто пройшов естафету без промахів, а от зі швидкістю у нього були певні проблеми. «Для Цимбала це була школа, на першому колі він відчув, що таке світовий біатлон. Добре, що він вдало відстрілявся», — зауважив Санітра.


Водночас представниці України в жіночій естафеті влучною стрільбою потішити наставника не змогли. Із двома штрафними колами завершив командні перегони український квартет.


Після двох перших етапів у виконанні Дар’ї Блашко та Валентини Семеренко «синьо-жовті» небезпідставно претендували на місце в призовій трійці. Утім після заїзду на штрафне коло Вікторії Семеренко шанси на медаль вмить розтанули.


Під час перебування на заключному вогневому рубежі капітана команди Олени Підгрушної відчувалося її бажання врятувати ситуацію, однак, зробивши ставку на швидкісну стрільбу, ветеранка збірної в підсумку лише наразилася на додаткове коло штрафу й іще більше віддалилася від призової трійки.

 

При цьому в українській збірній наголошують, що в наступних гонках результат буде кращим, а не надто успішний виступ у Контіолахті може бути результатом окремих прорахунків у підготовці до стартових етапів сезону.


Так, Дмитро Підручний зауважує, що тренувальна траса в Вуокатті суттєво відрізняється від змагального кільця в Контіолахті.

 

«На зборах ми підходили до стрільбища по рівнині, натомість у гонках перед стрільбою доводилося долати відчутний підйом. Звідси, думаю, й непереконлива стрільба у всієї команди», — каже Підручний.

 

Утім слід нагадати, що готуватися до нинішнього сезону «синьо-жовтим» довелося в умовах серйозних коронавірусних обмежень. Вибір Вуокатті якраз і був продиктований такими лімітами. Далі на світовий біатлон чекає ще один спарений етап — цього разу в австрійському Хохфільцені.