На окупованій Луганщині виявили новітній російський комплекс «Наводчик-2»: до нього входить сім дронів

24.11.2020

Наприкінці минулого тижня на окупованій частині Луганської області, за 12 км від лінії фронту, вперше за час бойових дій на Донбасі було виявлено новітній російський комплекс «Наводчик-2».

 

До його складу входять сiм БПЛА типу «Гранат» різних модифікацій iз радіусом дії 10, 15, 25 та 100 км.

 

Комплекс призначений для виконання розвідувальних i спеціальних завдань, зокрема для забезпечення координатами цілей дивізіонів гарматної артилерії та РСЗВ.

 

Пару місяців тому у звіті моніторингової місії ОБСЄ згадувався «Наводчик», але були сумніви щодо достовірності ідентифікації об’єкта.

 

Міжнародна розвідувальна спільнота InformNapalm завдяки фото з БПЛА підтвердила, що новітній російський комплекс «Наводчик-2» дійсно використовують на Донбасі. Поряд зі станцією управління також було помічено три ящики для зберігання та транспортування БПЛА.

 

Ця інформація є вкрай важливою для розширення доказової бази для міжнародних судів, один iз розділів якої присвячений фіксації російської техніки та озброєння, яке активно використовують на Донбасі.
    

Згiдно зi зведеннями штабу Операції Об’єднаних сил, обстановка залишається стабільною та контрольованою українськими захисниками. Упродовж минулих чотирьох діб було зафіксовано 16 випадків порушення домовленостей щодо режиму тиші.

 

У перед­місті Авдіївки російсько-окупаційні війська відкрили вогонь з автоматичного станкового гранатомета, а неподалік Новолуганського — зі станкового протитанкового гранатомета.

 

В районах населених пунктів Шуми та Водяне ворог застосував гранатомети різних систем i стрілецьку зброю. Окрім того, з боку тимчасово окупованої Ужівки в напрямку Водяного окупанти здійснили дистанційне мінування позицій наших військ, використовуючи міни ПОМ-2.

 

Про порушення режиму припинення вогню та зухвале використання заборонених мін збройними формуваннями Російської Федерації через українську сторону СЦКК повідомлено представників ОБСЄ
    

Неподалік Кам’янки, Водяного, Пищевика, Павлополя та Авдіївки зафiксовано стрілецьку зброю та гранатомети різних систем.
    

У районі населеного пункту Авдіївка противник застосував автоматичний станковий гранатомет i стрілецьку зброю, а неподалік Мар’їнки працював ворожий снайпер. Одного військовослужбовця Об’єднаних сил було поранено.
    

Тим часом на лінії розмежування щоденно з 08.00 до 16.00 функціонують сім КПВВ. Російські збройні формування та окупаційна влада продовжують блокування руху людей через дорожні коридори навпроти КПВВ «Щастя», «Золоте», «Гнутове», «Майорське», «Мар’їнка».

 

Фактичний пропуск громадян здійснюється лише в контрольних пунктах в’їзду-виїзду «Станиця Луганська» — щоденно та «Новотроїцьке» — двічі на тиждень, у понеділок та п’ятницю, коли окупанти розблоковують рух дорожнім коридором.
    

Нагадуємо, що під час слідування з тимчасово окупованої території України проводять температурний скринінг громадян. Обов’язковою умовою також є перебування в захисній масці (респіраторі) та дотримання соціальної дистанції з урахуванням нанесеної розмітки.
    

Крім того, для пропуску на контрольовану територію громадяни повинні дати згоду на проведення заходів обов’язкової самоізоляції з використанням єдиного електронного сервісу «Вдома» або обсервації.