Сильна епоха після пандемії: про що говорили на першому віртуальному саміті «Великої двадцятки»

24.11.2020

У суботу та неділю, 21-22 листопада, Саудівська Аравія приймала у себе саміт «Великої двадцятки» (G20).

 

Приймала умовно, адже через пандемію COVID-19 саміт проходив у віртуальному форматі.

 

Основною його темою було подолання негативних наслідків пандемії і викликаної нею всесвітньої кризи.

 

«G20 повинна визначити, яким стане наш світ після цієї пандемії», — заявив напередодні на пресконференції в Брюсселі глава Євроради Шарль Мішель.
    

Саміт G20 був покликаний виробити багатобічну стратегію виходу з кризи, на яку в світовому масштабі вже було витрачено близько 12 трильйонів доларів.

 

Він також повинен забезпечити кращу координацію планів бюджетного стимулювання. За міжнародну кооперацію виступали країни Євросоюзу, які покладають великі надії на нову американську адміністрацію, хоча США наразі ще репрезентує Дональд Трамп.
    

Трамп і на цьому міжнародному форумі влаштував скандал, виступивши з критикою Паризької кліматичної угоди. Чинний глава Білого дому зазначив, що він вивів США з цього «однобокого» договору, бо дана угода — «дуже несправедлива» для його країни.

 

За словами Трампа, вона буцімто націлена не на збереження довкілля, а на знищення американської економіки. На противагу Трампу Генсек ООН Антоніу Гутерріш закликав знизити викиди парникових газів, щоб майбутнім поколінням не дісталася зруйнована планета.
    

На саміті зазначалося, що в 21 млрд доларів обійшлися державні програми допомоги в створенні вакцини від коронавірусу і ліків для лікування COVID-19.

 

У 14 млрд доларів оцінюються відсотки по кредитах, які вирішено не стягувати з найбідніших країн світу. Водночас ВООЗ заявляє, що на поширення вакцин від коронавірусу потрібно додатково 4,5 млрд доларів, і просить країни G20 заповнити цю прогалину.
    

Міжнародний валютний фонд закликав країни G20 зняти торгові обмеження, введені в останні роки, щоб підтримати відновлення економіки і, згідно з формулюванням глави ООН Антоніу Гуттеріша, «запобігти перетворенню глобальної рецесії в депресію».

 

Зменшення або навіть списання боргу бідних країн також входило в програму саміту. Очікується, що право на реструктуризацію боргу отримають 73 країни, в тому числі 38 африканських країн. Уперше з початку пандемії COVID-19 Китай частково погодився приєднатися як донор до решти найбільш промислово розвинених країн, що входять у «Велику двадцятку».
    

За підсумками заходу учасники саміту G20 прийняли рішення побудувати сильну збалансовану епоху після пандемії коронавірусу. Про це стало відомо з трансляції пресконференції, яка велася на сайті G20.

 

Крім того, лідери країн вирішили продовжити надавати підтримку країнам, що розвиваються, в умовах пандемії. Також лідери країн G20 домовилися фінансувати справедливий розподіл вакцин і препаратів від коронавірусу між усіма країнами світу.

 

Про це повідомляє «Рейтер» iз посиланням на проєкт комюніке онлайн-саміту. «Ми не пошкодуємо зусиль і надамо всім людям доступ на справедливих і прийнятних умовах. Ми визнаємо масову вакцинацію світовим суспільним благом», — йдеться в проєкті документа.
    

Саудівська Аравія є єдиною арабською країною, яка входить до «Великої двадцятки» і вперше організовує саміт G20. Для імі­джу країни, яку регулярно критикують за порушення прав людини, проведення саміту мало важливе політичне значення, зазначає RFI. Онлайн-саміт G20 відбувався під головуванням короля Саудівської Аравії Сальмана бен Абдель Азіза Аль Сауда. У неділю Саудівська Аравія передала головування в G20 Італії.