«Зелю — геть!»: чого хотіли активісти від Зеленського під «Феофанією»

24.11.2020
«Зелю — геть!»: чого хотіли активісти від Зеленського під «Феофанією»

У рiчницю Революцiї гiдностi кияни та гостi мiста вшанували пам’ять Героїв Небесної сотнi на Майданi Незалежностi.

Добра стара традиція, започаткована ще з часів Революції гідності, знову в дії.

 

На столичній Європейській площі в День Гідності та Свободи, у сьому річницю Революції гідності, спершу пройшов мітинг учасників автомобільного пробігу «Майдан — Феофанія», у якому взяли участь переважно ті, хто брав активну участь у подіях 2013-2014 років, а також молодь i представники опозиції.

 

(Зокрема, серед учасників були представники «Руху опору капітуляції», «Демократичної сокири», «Свободи», «Національного корпусу», звичайні громадяни та ветерани війни).
    

Згодом учасники акції сформували автомобільну колону, котра вирушила до урядової VIP-лікарні «Феофанія», де наразі перебуває  президент Володимир Зеленський. Вимоги активістів стосувалися питань боротьби з корупцією, деяких законопроєктів, питання політичних репресій, роботи Тристоронньої контактної групи (ТКГ) та епідемії COVID-19 в Україні.
    

Активісти вимагали від влади повернути повноваження Національному агентству з питань запобігання корупції (НАЗК) та Національному антикорупційному бюро України (НАБУ), ліквідувати харизматичний Окружний адміністративний суд міста Києва, завершити судову реформу та реформувати Службу безпеки України.
    

Також серед вимог було: відкликання законопроєкту президента Володимира Зеленського про перезапуск Конституційного Суду та законопроєкту про народовладдя шляхом референдуму.
  

На мітингу перед входом у «Феофанію» активісти ставили питання руба.

 

 Не оминули активісти й блюзнірське «всенародне опитування Зеленського» — вимагали покарати його організаторів, оскільки воно «створило неправомірну політичну перевагу під час виборів для партії влади».
    

Серед iнших вимог — припинити кримінальні переслідування, звільнити з-під варти підозрюваного у справі Павла Шеремета Андрія Антоненка та усунути з посад правоохоронців, винних у репресіях.
    

Однією з чи не найактуальніших вимог було питання про відкликання «Плану дій» української делегації в ТКГ щодо Донбасу та заборонити відведення українських військ уздовж лінії розмежування.
    

Нагадали активісти й про «некомпетентність влади» у боротьбі з епідемією коронавірусу: вимагали відставки повного складу Кабінету Міністрів та розслідування розподілу коштів iз COVID-фонду.
    

Припаркували свої авто учасники автопробігу біля входу до лікарні, але зробили це так, щоб не заважати руху автомобілям швидкої допомоги. За порядком слідкувало чимало правоохоронців, які вишикувалися уздовж узбіччя дороги.
    

Були й традиційні «кричалки», без яких ніколи не обходилися подібні заходи: цього разу активісти вигукували «Зеля, виходь» та «Зелю — геть!». Згодом насипали асфальт на зелену картонку з написом «Зе» та зображенням кайданів.

 

Учасники акції також запалили фаєри, димові шашки й пообіцяли, що це не останні їхні «гостини» — такі акції будуть ще і ще, допоки влада врешті не виконає їхні вимоги. А під кінець дійства активісти пригрозили, що «цього разу президенту не вдасться втекти до Ростова», а доведеться відповідати перед українським суспільством за свої діяння.