«Капут» планам Кремля? Байден має намір зірвати будівництво «Північного потоку-2»

20.11.2020
«Капут» планам Кремля? Байден має намір зірвати будівництво «Північного потоку-2»

Помпезне будівництво газогону може завершитися пшиком. (Фото з сайта gazeta.ru.)

Журналіст німецького видання «Більд» Юліан Репке закликав Німеччину готуватися до «похоронів» газопроводу «Північний потік-2» після приходу до влади в США демократа Джозефа Байдена.

 

У своїй статті він зазначає, що це станеться через наміри американської влади ввести санкції проти страхових і сертифікаційних компаній, які забезпечують роботу російських судів на прокладання газопроводу.

 

Так, журналіст посилається на думку колишнього радника екс­президента Барака Обами Бенджаміна Шмітта, який ствер­джує, що демократи і республіканці однаково негативно налаштовані щодо завершення робіт на «Північному потоці».

 

Його позицію підтверджує і американський фахівець з енергетичної безпеки Алан Райлі. Він вважає, що нові санкції змусять «Газпром» довго шукати сертифікаційні компанії. У підсумку це може призвести до краху всього проєкту.

Санкції — в оборонному бюджеті
 

Райлі також вказав, що головна мета Байдена — остаточно зірвати будівництво газопроводу.

 

Для цього його адміністрація може запропонувати Німеччині «великий пакет із питань безпеки», який передбачатиме заміну російського газу поновлюваними ресурсами за невеликими цінами.

 

Ця пропозиція, ймовірно, змусить німецьку владу остаточно відмовитися від угод по «Північному потоку-2», підсумовує журналіст.

 

Реалізація проєкту «Північний потік-2» була припинена через введені США в грудні 2019 року санкції проти підрядників газопроводу. Президент Володимир Путін заявив у січні 2020 року, що «Північний потік-2» буде добудований російськими силами, але будівництво завершиться на кілька місяців пізніше, ніж було заплановано.
    

Раніше повідомлялося, що Сенат і Палата представників Конгресу США збираються ввести санкції проти страхових і сертифікаційних компаній, які співпрацюють із російськими суднами і підприємствами, задіяними в будівництві газопроводу «Північний потік-2». При цьому німецькі компанії отримають захист від обмежень, незважаючи на те, що Німеччина підтримує проєкт. Демократи і республіканці США досягли угоди в тому, якими будуть санкції проти газопроводу «Північний потік-2», повідомила  американська бізнесова агенція «Блумберг» із посиланням на обізнані джерела.
    

Зазначається, що Пала­та представників і Сенат США прийняли рішення про включення санкцій проти «ПП-2» в оборонний бюджет з 2021 фінансового року. Рестрикції проти страхових і сертифікаційних компаній, які допомагають Росії завершити будівництво газопроводу, будуть прописані в законі «Про національну оборону 2021-го року», який мають намір затвердити до кінця року.

 

У новому законопроєкті вказується, що введені раніше санкції будуть поширюватися на всю діяльність із прокладанням труб і страхування. При цьому, незважаючи на те, що Німеччина підтримує завершення будівництва «Північного потоку-2», німецькі компанії і громадяни отримають захист від санкцій.
    

Посол Вірджинія Палмер із Державного департаменту США впевнена, що існує надпартійне порозуміння щодо шкідливості газопроводу «Північний потік-2» для енергетичної безпеки Європи. За словами Вірджинії Палмер, політики різних груп мають схоже уявлення про енергетичну безпеку в Європі. «Ми хочемо, щоб наші європейські друзі мали доступ до різних джерел енергії. Ми хочемо, щоб ви мали до них доступ за найкращою ціною. Однак ми не віримо, що «Північний потік-2» забезпечить будь-що з цього», — додала вона.
    

Пані Палмер наголосила: «Ми хочемо співпрацювати з нашими партнерами та європейськими союзниками для створення відкритих енергетичних ринків, які дають американським продуктам та послугам рівні умови. Ми також хочемо створити стійкість проти тиску та примусу з боку таких держав, як Росія. Це не антиросійське ставлення, ми просто хочемо, щоб Росія дотримувалась ринкових правил і діяла як справжній гравець на енергетичному ринку».

Не дати Кремлю важелів впливу


«Північний потік-2» — це проєкт будівництва газопроводу на дні Балтійського моря, що з’єднує Росію та Німеччину. Країни Центральної та Східної Європи, включаючи Польщу та Україну, а також США виступають проти цього проєкту. «Північний потік-2» позбавляє Україну значних обсягів транзиту російського газу через її територію та збільшить залежність Європи від російського газу, а відтак Кремль матиме більше важелів впливу на європейську політику.


Тим часом федеральний уряд у Берліні протилежної думки. Канцлерка Анґела Меркель неодноразово переконувала, що «Північний потік-2»  — це бізнес-проєкт, у якому йдеться винятково про диверсифікацію постачання газу.


Компанія Nord Stream 2 AG, оператор проєкту будівництва газопроводу «Північний потік-2», опрацьовує різні сценарії завершення реалізації задуманого. Про це повідомляє ТАСС із посиланням на звіт «Газпрому», який володіє 100% акцій Nord Stream 2 AG. «Газпрому» залишилося прокласти лише останні 160 кілометрів газогону, який, як тепер виглядає, так ніколи і не буде добудований.
    

Нормативи нового оборонного бюджету США передбачають санкції щодо страховиків «Північного потоку-2». Раніше асоціація цих організацій не рекомендувала страхувати трубу на такий випадок. Обмеження стосуються також компаній, які мають сертифікувати «Північний потік-2», тобто підтвердити його технічну готовність до роботи. Навіть якби будівництво вдалося завершити, газопровід міг би залишитися порожнім.