Пологи на вулиці: чому у Черкасах жінка з «короною» народжувала під дверима медзакладу

17.11.2020

У Черкасах після наро­дження жінкою дитини під дверима лікувального закладу в обласній лікарні розпочали службове розслідування.

 

Як повідомляє заступниця голови ОДА Лариса Кошова, наразі у медичній установі триває перевірка, аби похвилинно відтворити ситуацію тієї ночі. Лікарі, медична бригада, працівники приймального відділення пишуть пояснювальні записки з описом своїх дій, iз чіткими часовими межами.
    

Нагадаємо, що недавно вночі черкащанка народила дитину на землі під дверима цієї лікарні. Жінка мала позитивний тест на COVID-19, і чоловік з області привіз її в обласну лікарню, де приймають хворих на коронавірус. Але відділення було зачинене. Чоловік породіллі тричі бігав і до іншого виходу та просив про допомогу, але не отримав її.
    

Тим часом дружина почала народжувати на куртці, яку він розстелив на землі. Під час пологів на лікарняному подвір’ї приїхала лікарка, якій сім’я дзвонила ще по дорозі до медичного закладу. Водночас iз лікарні вийшла і бригада медиків.
    

На щастя, iз породіллею та немовлям наразі все добре.
    

За словами заступницi голови ОДА Лариси Кошової, упродовж дня в жінки болів живіт. Перейми почалися орієнтовно о 1-й годині ночі. І лише о 3.30 пацієнтка звернулася до лікарки Черкаської ЦРЛ, яка вела її з вагітністю.
    

«Пацієнтка вже в активній фазі пологів виїхала в обласну лікарню. Пологи були стрімкими. О 4:30 жінка народила в присутності лікаря-акушерки обласної лікарні, третій період пологів відбувався у приміщенні медзакладу», — зазначає Лариса Кошова.
    

Заступниця голови ОДА Лариса Кошова обіцяє повідомити про результати службового розслідування. Каже, винні будуть притягнуті до відповідальності. «Але прошу і громадян, у свою чергу, не забувати про відповідальність за своє ж здоров’я та життя», — каже посадовиця. І підсумовує: після розслідування у закладі вдосконалять алгоритм надання допомоги породіллям, врахують iмовірність повторення вказаної ситуації.
    

Загалом лікарі Черкаської обласної лікарні прийняли вже 10 пологів у пацієнток із СOVID-19.