«Я захисник, а не окупант!»: Віталій Марків після поверненння продовжить службу в Нацгвардії

06.11.2020
«Я захисник, а не окупант!»: Віталій Марків після поверненння продовжить службу в Нацгвардії

Віталій Марків після звільнення продовжить службу в Нацгвардії.

Три роки і чотири місяці провів в італійській в’язниці боєць Нацгвардії Віталій Марків через помилку слідства, «підігріту» російською пропагандою.

Втім, як зазначив сам ветеран АТО, ступивши на українську землю після звільнення: «Я собі дав обіцянку вистояти не лише заради себе, а й заради тих героїв, які віддали життя і борються донині за суверенність, за незалежність нашої країни. Ми доказали, що лише спільними зусиллями можна побороти. Справедливість є, правда існує і вона завжди перемагає!».

Тюрма «Опера», прощавай!

Минулого вівторка Марків навіть не сподівався на виправдальний вирок Міланського апеляційного суду, як потім зізнавався журналістам. Вирішальний вердикт у справі нацгвардійця винесли 6 присяжних і двоє суддів, які повністю виправдали 31-річного українця.

Керівник МВС Арсен Аваков, який усі ці роки підтримував бійця у суді, згодом так пояснив рішення Феміди: «Апеляційний суд узяв до уваги всі аргументи, які ми дали, в тому числі й аргументи, які сформувало українське слідство, і ми офіційними каналами відправили їх сюди. Всупереч усьому тиску прокуратури, ці аргументи були почуті». 

Уповноважений ВР з прав людини Людмила Денісова, яка разом із Аваковим прибула 3 листопада до Мілана, зауважила: «Під час дебатів прозвучали репліки адвоката держави Україна у цивільному позові Ніколо Бертоліні Клерічі.

Він пояснив, що вирок робить «злочинцями проти людства» все українське військо. Для такого позову немає підстав, адже Італія не має юридичного права судити державу Україна за воєнні злочини, оскільки справа не має ознак злочину проти людства і він не вчинений на території Італії».

А президент Зеленський (із ним Марків зустрівся вже після повернення в Україну) додав: «Одна помилка перекладу могла призвести до руйнування долі нашого нацгвардійця. І всією країною ми пильно стежили за справою Віталія, переймалися. Звільнення нацгвардійця Марківа — це перемога справедливості. Щиро дякую і італійській стороні, і всій команді, яка працювала задля досягнення цієї справедливості».

Ще до виправдання і звільнення Марків заявив у суді, що ані українська армія, ані Нацгвардія ніколи не стріляли в цивільних: «Я людина держави, я солдат. Я поважаю державу, як українську, так й італійську, і ніколи не порушував приписів».

Уже за кілька годин після виправдання у суді нацгвардійця зустрічали біля тюрми «Опера» у Мілані мама, представники української громади Італії, українські журналісти, міністр Аваков, омбудсман Денісова та інші.

Віталій вийшов у футболці з тризубом і одразу обгорнувся прапором України, який йому подарували співвітчизники.

«Ми захисники, ми не окупанти. Ця перемога — в пам’ять усім загиблим військовим. Я щасливий, вдячний. Мене переповнює океан емоцій. Я не вірив, чесно. Але чудо трапляється. Непереможний лише той, хто не здається. Слава Україні!» — сказав Марків на волі.

Найважливіша перемога

У середу після обіду літак Нацгвардії приземлився на військовому аеродромі Києва, де Марківа зустрічали не лише побратими-гвардійці, а й дружина Діана, яка не бачила його понад три роки.

Віталій вдягнув форму нацгвардійця і вийшов з літака із синьо-жовтим прапором в руках. Емоції переповнювали бійця: біля самого трапу він обійняв кохану, яка вже приготувала вдома його улюблений печінковий торт.

А потім був гімн України і коротке звернення італійського в’язня до України.

«Вітаю вас, Україно. Вітаю вас, шановні співвітчизники і побратими. Цей день для мене — надзвичайна подія. Можливо, це найважливіша моя особиста перемога — над підлістю пропаганди і фальшивої інформації, які мали за мету зганьбити не тільки цілісність, гідність та честь України, а й усього українського народу. Я це усвідомлював на початку першого суду, але достатніх доказів не було. Лише після мотивації вдалося подолати сумніви», — сказав Віталій Марків, син України, яким варто пишатися.