Енергетика із західним капіталом: польська компанія хоче видобувати газ на Західній Україні

28.10.2020
Енергетика із західним капіталом: польська компанія хоче видобувати газ на Західній Україні

Західні інвестори, на відміну від північно-східних сусідів, переконані, що Україна має достатні запаси природного газу. (Фото з сайта espreso.tv.)

Українські енергетичні активи стають усе цікавiшими іноземному капіталу.
 
Чергова спроба залучити європейські кошти для вирішення внутрішньоукраїнських завдань — проєкт із видобутку природного газу на західному кордоні України.
 
Компанія-оператор — із Польщі, яка має досвід роботи у цьому ж регіоні, але з іншого боку кордону.
 
Попутно поляки зацікавилися і енергетичною приватизацією, яка вкотре намагається стартувати в Україні. 
 
Експерти позитивно оцінюють таку тенденцію, адже прихід іноземного капіталу може перевести енергетичну галузь, що сьогодні балансує на межі державної корупції та олігархічного інтересу, на прозорі європейські правила гри. 

Родовище з обох боків кордону

Польська компанія PGNiG таки розпочне проєкт розвідки та видобутку природного газу в Україні. Трапиться це в першій половині 2021 року — після отримання необхідних погоджень і дозволів. Польська фірма підписала інве­стиційну угоду з групою компаній «Енергетичні ресурси України», яка встановлює рамки співпраці і визначає графік подальшої роботи на ділянці, розташованій поблизу польського кордону в Україні. 
 
Підписант iз польського боку — це найбільша нафтогазова компанія сусідньої держави, яка здійснює розробку газових і нафтових родовищ, видобуток, зберігання і транспортування енергоносіїв, а також будівництво й розвиток нафтогазової транспортної мережі, експорт та імпорт газу.
 
«PGNiG також має намір активніше брати участь у проєктах, пов’язаних iз видобутком вуглеводнів в Україні», — заявили у компанії та додали, що потенціал проєкту підтверджується результатами геологічних досліджень, які показують схожість геологічних структур ділянки з Перемишлем, найбільшим родовищем природного газу в Польщі.
 
«Ця ліцензія — наша перша перспектива розвідки в Україні, ділянка розташована в дуже перспективнiй геологічній зоні, яка охоплює також Перемишльське родовище. У нас є всі необхідні ресурси, технології та обладнання, а наші співробітники мають знання, накопичені за 60 років розвідки і видобутку в Жешувському регіоні. Це забезпечує міцну основу для успіху проєкту», — зазначив глава правління PGNiG Єжи Квецінскій.
 
«Упродовж останніх п’яти років ми успішно співпрацювали з PGNiG. Ми переходимо до розвідки і видобутку газу, тому дуже раді мати такого досвідченого партнера і сподіваємося робити подальші кроки разом», — сказав керуючий партнер групи ЕРУ Дейл Перрі.

Енергетика із західним капіталом 

Також PGNiG і Фонд держмайна уклали угоду про конфіденційність у рамках майбутньої участі компанії в приватизації українських енергетичних об’єктів.
 
«Підписання цього документа між двома структурами дозволить отримати широкий доступ до інформації про об’єкти приватизації», — сказав голова Фонду Дмитро Сенниченко, зазначивши, що підписання угоди з польськими партнерами у присутності президентів обох країн поклало початок співпраці з великою європейською компанією і має стати сигналом інвесторам інших країн про відкритість України та прозорість процесів приватизації.
 
«Таку безпрецедентну відкритість, прозорість і рівні умови участі ми гарантуємо кожному потенційному інве­сторові — внутрішньому та іноземному», — написав глава ФДМ на своїй сторінці у «Фейсбуцi». І зазначив, що приватизація відкрила можливості до значного розширення «інвестиційного меню України».
 
Передбачається, що польську компанію насамперед зацікавлять ТЕЦ і обленерго. Це значно актуалізує інтерес поляків, адже саме зараз ФДМУ готує до приватизації акції 70% «Хмельницькобленерго» і «Миколаївобленерго», 65% «Харківобленерго», ­­60,25% «Запоріжжяобленерго»   і 50,99%«Тернопіль­­обленерго».

Робота на глибоких горизонтах

Тим часом вітчизняні газовики також активізують свою діяльність в українських надрах. Нещодавно компанія «Укргазвидобування», що входить до складу НАК «Нафтогаз України», завершила буріння чергової надглибокої свердловини №58 — на Комишнянському родовищі, що розташована в Миргородському районі Полтавської області.
 
Його відкрили у 1984 році та ввели в експлуатацію в 1995 році. Наразi на родовищі експлуатується 11 свердловин, добовий відбір iз яких становить близько одного мільйона кубометрів газу.
 
Як повідомили у компанії, на глибині 6040 м отримано значний приплив вуглеводнів: понад 170 тис. кубічних метрів газу на добу. Саме ж Комишнянське родовище є складним за геологічною будовою і визначається глибоким заляганням продуктивних горизонтів. Його запаси сягають близько 8 млрд кубометрів газу. Впродовж року компанія вже завершила буріння трьох глибоких свердловин на родовищі, останньою з яких є експлуатаційна свердловина №58.
 
«На глибинах понад 5 тисяч метрів Україна має значний потенціал iз видобутку вуглеводнів. Тому ми розглядаємо глибокі горизонти як один зi стратегічних напрямів для пошуку нових покладів та нарощення запасів газу. Проте буріння свердловин на значних глибинах пов’язане з підвищеними ризиками: як геолого-технічними, так i економічними. Нова свердловина вкотре показала, що спеціалісти «Нафтогазу» мають необхідний досвід та експертні знання для досягнення мети. Водночас  компанії необхідні стимулюючі рішення з боку держави та інвестиції», — сказав Олександр Романюк, директор дивізіону «Нафтогаз Розвідка та Видобування». 
 
За інформацією газовиків, нову свердловину пробурили на 41 добу швидше, ніж планувалося. Комишнянське родовище перебуває в активній стадії розробки. Наразі вже розпочали буріння ще однієї нової свердловини, в планах на найближчі півроку — ще дві.