Льюїс Хемілтон побив рекорд легендарного Міхаеля Шумахера за кількістю виграних гран-прі

28.10.2020
Льюїс Хемілтон побив рекорд легендарного Міхаеля Шумахера за кількістю виграних гран-прі

На Гран-прі Португалії Льюїс Хемілтон за кількістю перемог перевершив, здавалося, непорушне досягнення Шумахера. (Фото з сайта www.dailymail.co.uk)

Сьогодні виглядає закономірним, що після багаторічного домінування у «формулічному» пелотоні британець Льюїс Хемілтон побив рекорд легендарного Міхаеля Шумахера за кількістю виграних етапів у «королівських» перегонах.
 
Але, як каже очільник «Мерседеса» Тотто Вольф, у 2013 році, коли лише починалася співпраця Льюїса зi «срібними зірками», ніхто навіть уявити не міг, що їхня взаємодія виллється в досягнення такого масштабу.
 
Дебютувавши у «Формулі-1» у 2007 році, минулого уїк-енду на етапі в португальському Портімао 35-річний британець виграв свій 92-й за ліком гран-прі, змусивши гоночний світ говорити про становлення нової легенди.
 
Дев’яносто дві перемоги — це якесь неймовірне число. У це навіть зараз складно повірити», — каже керівник «Мерседеса» Тото Вольфф.
 
Зауважимо, що колекціонувати переможні етапи Льюїс розпочав за кермом «Макларена», на якому в 2008 році він приїхав до свого прем’єрного чемпіонства. Водночас левову частину звитяг здобути Хемілтону допомогла команда «Мерседеса». 
 
Осягнути здобуте британцеві наразі складно. «Потрібен час», — каже рекордсмен. При цьому британець визнає, що, приєднавшись до «Мерседеса», він витягнув свій щасливий квиток.
 
«Наш болід неймовірно надійний. Я дякую команді та всім партнерам за те, що вони працюють на максимумі та постійно шукають можливостей для удосконалення. Працювати в такій атмосфері — це справжнє задоволення», — наголосив Льюїс.
 
Усі, хто знайомий iз першим номером «Мерса», синхронно відзначають його працелюбну, цілеспрямовану та різносторонню особистість.
 
«У Льюїса не так багато слабкостей. Він рідко припускається помилок і відзначається неабиякою стабільністю. Саме це й лежить в основі його успіхів», — зауважує колишній керівник «Мерседеса», нині спортивний директор «Ф-1» Рос Браун, під орудою котрого якраз і розпочалося зіркове становлення британця в німецькій стайні.
 
Знаний співвітчизник Хемілтона Девід Култхард, кращим досягненням котрого за 14 років виступів у «Ф-1» стало здобуття віцечемпіонського титулу, каже: «Себе я взагалі не включаю в одну категорію з Льюїсом, але я знаю, скільки енергії потрібно витратити, аби досягти бодай рівня моїх результатів. Він майстерно розпоряджається своїм часом, вміло розподіляє сили, що дозволяє йому демонструвати фантастичні результати».
 
За словами Култхарда, йому не вдалося помітити у Хемілтона жодних ознак втоми, через яку він міг би вже зараз завершити свої виступи у «Ф-1». Тож передбачає, що в найближчі роки його зірковий співвітчизник продовжить встановлювати нові рекорди. 
 
А найближчим для шестиразового чемпіона світу орієнтиром є здобуття у «Ф-1» сьомого чемпіонського титулу, що дозволить йому зрівняти з рекордним показником Шумахера.
 
У нинішньо­му сезоні лідер «Мерседеса» тріумфував на восьми з 12 етапів і до повторення історичного здобутку «Червоного барона» британцеві залишилося зовсім трохи. По суті, кожен наступний етап уже може стати місцем дострокового здобуття Льюїсом сьомого чемпіонського кубка.