Лихоманка, кашель, нежить? Як відрізнити симптоми коронавірусу від грипу чи застуди

27.10.2020
Лихоманка, кашель, нежить? Як відрізнити симптоми коронавірусу від грипу чи застуди

При будь-яких симптомах вірусної недуги чи застуди порадьтеся з лікарем, не займайтеся самолікуванням. (Фото з сайта www.zik.ua.)

Хоч погода ще дозволяє відчути всю красу бабиного літа, однак ми на порозі осінньо-зимового періоду застуд.
 
Найчастіше запитання, яке постає перед людиною в період пандемії: як відрізнити звичайний сезонний грип від коронавірусу.
 
Адже обидва схожі і можуть провокувати пневмонію. І самостійно, без результатів тесту, визначити це фактично неможливо.
 
Однак відмінності є, і лікарі звертають на них увагу. По-перше, людина, яка має грип, найбільш потерпає від хвороби впродовж першого тижня захворювання. У випадку коронавірусу людина почувається гірше на другому-третьому тижні зараження, але цей період може тривати й довше. 
 
Друга виразна відмінність: втрата нюху. Це зазвичай виникає при зараженні коронавірусом, однак не кожен хворий має цей симптом.
 
Американський лікар-інфекціоніст Даніель Соломон звертає увагу, що людина може заразитися одночасно двома вірусами, і тоді перебіг грипу накладатиметься на симптоми коронавірусу. А дослідники університету Південної Кароліни зауважують, що навіть перші симптоми дають змогу визначити, має людина грип, застуду чи COVID-19.
 
І це дуже важливо для того, аби обрати своєчасне лікування. Медики проаналізували тисячі історій пацієнтів і визначили найбільш характерні симптоми, що дають змогу порівняти і відрізнити алергію, застуду, грип та коронавірус. 
 
Тож зверніть увагу:
 
• якщо спершу піднімається температура (яку часто важко збити медпрепаратами з кількох спроб) — це COVID-19;
• якщо спочатку виникає кашель — це грип;
• спершу заболіло горло — ознака застуди;
• все почалося з нежиті й сльозоточивості — прояв алергії.
 
Звісно, не кожна людина зауважує ці симптоми в такій послідовності — багато залежить від особливостей організму та імунітету. Однак переважно «схема» недуг така, а послідовність появи симптомів допоможе лікарю визначити, на що саме захворів пацієнт. І, відповідно, назначити ефективний курс лікування. 
 
Що робити, якщо ви зауважили в себе такі симптоми коронавірусу, як лихоманка, утруднене дихання, задишка, кашель? Насамперед зателефонувати лікарю, з яким у вас укладено декларацію.
 
За необхідності лікар скерує до вас мобільну бригаду, аби зробити тест на COVID-19. Про це повідомляють у Національній службі здоров’я. Відтак ви не маєте самостійно іти до лабораторії чи поліклініки, адже таким чином можете наражати інших на небезпеку.
 
За викликом лікаря до вас додому має приїхати мобільна бригада для тестування на коронавірус. Лаборант бере у вас зразки для тестування і доставляє їх у лабораторію. 
 
Якщо у вас немає декларації з лікарем або вам відмовили у виїзді мобільної бригади (попри наявність симптомів), ви маєте зателефонувати на регіональну телефонну «гарячу лінію» з питань COVID-19. У такому разі бригаду має викликати диспетчер обласної «гарячої лінії». Номер телефону можна знайти на сайті НСЗУ, на сторінці covid19.gov.ua
 
Результати тестування повідомлять вашому лікарю, а він надасть рекомендації щодо самоізоляції та лікування в домашніх умовах (якщо перебіг хвороби легкий).
 
Або порекомендує звернутися до лікарні й продовжити лікування у стаціонарі, якщо перебіг недуги складний. Особи, які контактували з вами, також мають пройти тест на COVID-19.
У разі, якщо маєте критичний стан (висока температура, утруднене дихання) — телефонуйте 103.