І втретє — Надал! Тернопіль не «позеленів» і зберіг вірність «Свободі»

27.10.2020
І втретє — Надал! Тернопіль не «позеленів» і зберіг вірність «Свободі»

Ініціативу гаранта з опитування на Тернопільщині не соромились посилати на три відомі літери.

На місцевих виборах Тернопільщина відзначилася передусім тим, що в області зафіксовано найвищу в Україні активність виборців — 44,68 відсотка при середній українській 36,88.
 
І треба зазначити, що така небайдужість електорату залишається характерною для регіону впродовж усіх виборів за часи незалежності.
 
Стабільність проявили тернополяни і при виборі міського голови. За даними місцевих екзитполів та опитувань, більшість тернополян (понад 70 відсотків!) віддала свої голоси чинному голові Сергію Надалу, для якого це вже буде третя каденція поспіль.
 
Причому другого туру, очевидно, не буде, оскiльки розрив із наступними кандидатами, за даними сайта «20 хвилин», величезний — Іван Сороколіт (партія «Сила людей») — 7,23% та Віктор Овчарук (чинний голова обласної ради, партія «Європейська Солiдарність») — 6,73%.
 
На виборах до Тернопільської міської ради, за повідомленням того ж джерела, лідирує ВО «Свобода» (43,7%), на другому місці «Європейська Солiдарність» (22,44%), і з великим відривом на третьому — «Слуга народу» (5,73%). Є шанси потрапити в міськ­раду також у представників iще двох партій — «Порядок. Відповідальність. Справедливість» iз 5,24% та «Сила людей» — 4,99%.
 
У Тернопільську обласну раду, за попередніми даними, проходять представники шести політичних партій — «Європейської Солiдарності», «Свободи», «За майбутнє», «Слуги народу», «Батьківщини» та «Довіри». 
 
Як відзначили вчора на підсумковій пресконференції у Тернопільському пресклубі представники Громадянської мережі Опора, якихось кричущих системних порушень на цих виборах в області не зафіксовано, хоча «проколи» були.
 
Так, для прикладу, на одній із дільниць Заліщицького району пропало 50 бюлетенів, 400 бюлетенів недорахувалися і на дільниці в Теребовлянському районі, а в Чорткові не пускали на дільницю після її закриття спостерігача від Опори.
 
Найбільші ж проблеми, які відзначили спостерігачі від політичних партій, — це незадовільне матеріально-технічне забезпечення; велика кількість виборців через карантинні вимоги чекала на вулицях під дільницями, і частина з них повернулася додому, так і не проголосувавши. 
 
За повідомленням відділу комунікації обласної поліції, у день виборів до її Ситуаційного центру надійшло 107 повідомлень. Громадяни повідомляли про незаконну та приховану агітацію, опитування, пошкодження бюлетенів, відсутність осіб у списку виборців, порушення карантинних норм під час голосування тощо.
 
Працівники поліції склали 8 адміністративних протоколів за статтями 212-10 (3), 212-23 (4) та 178 (1) КУпАП. Розпочато три кримінальнi провадження згідно з частиною 1 статті 158-1 та частиною 2 статті 158-1 (незаконне використання виборчого бюлетеня), а також за частиною 2 статті 345 ККУ щодо заподіяння тілесних ушкоджень працівнику поліції.