«Перемир'я» по-російськи: за минулу добу бойовики вісім разів порушили режим припинення вогню

04.08.2020
За минулі чотири доби режим тиші на лінії фронту в цілому зберігався.
 
Українською стороною зафіксовано вiсiм випадків порушення проголошеного режиму припинення вогню.
 
У звіті моніторингової місії ОБСЄ за 31 липня йдеться про 225 зафіксованих порушень режиму припинення вогню, зокрема, про використання безпілотних літальних апаратів, перебування осіб у військовій формі на місцях розведення, перепони у пересуваннi моніторингової місії.
 
Також серед порушень — звуки вибухів i стрільби, які чули спостерігачі. Втім ідентифікація цих звуків не входить в обов’язки Місії. 
 
Загалом, за даними штабу ООС, станом на ранок 3 серпня від початку дії режиму тиші окупанти здійснили 14 «поодиноких неприцільних обстрілів позицій підрозділів Об’єднаних сил».
 
У перекладі з мови військових це означає, що ворог стріляв у напрямку наших позицій. Але мав за мету не влучити в когось чи щось, а справити враження обстрілу.
 
Щоб наші у відповідь відкрили вогонь і як наслідок — розкрили свої позиції (якщо відбулися якісь зміни) та дали змогу окупантам зафіксувати це i звинуватити наших воїнів у зриві домовленостей.
 
Провокації окупантів зафіксували поблизу Водяного, Шумів, Новолуганського, Новотошківського, Оріхового, Луганського та Пісків.
 
Один постріл ворог здійснив з автоматичного станкового гранатомета поблизу населеного пункту Південне. Таку саму провокацію було здійснено й неподалік Красногорівки.
 
1 серпня, на Донбасі три неприцільні обстріли зафіксовано з боку збройних формувань Російської Федерації. У вечірній час противник зі стрілецької зброї провокував наших оборонців біля населеного пункту Піски. Українські воїни на провокації не піддалися та вогонь у відповідь не відкривали. Втрат унаслідок ворожих обстрілів немає», — йдеться у повідомленні. 
 
Від моменту початку режиму тиші Об’єднані сили зазнали трьох небойових втрат — Артур Бахнар, Сергій Вергун, Володимир Перекрестов померли, як офіційно зазначено, від хвороб.
 
Двоє військовослужбовців зі складу Об’єднаних сил були травмовані. Один воїн отримав осколкові поранення, зачепивши ногою невідомий вибуховий пристрій, а другий травмував руку на одному з опорних пунктів. Обох військових оперативно доставили до лікувальних закладів i надали належну медичну допомогу. 
 
У Командуванні Об’єднаних сил укотре наголошують: якщо під час ворожого обстрілу здоров’ю та життю наших військовослужбовців буде загроза або буде загроза захоплення території, то українські захисники готові давати адекватну відповідь діям ворога.