На інформаційній війні, як на війні: чому блогер Шарій вчепився у львівський телеканал НТА

04.08.2020
На інформаційній війні, як на війні: чому блогер Шарій вчепився у львівський телеканал НТА

Наталія Струк.

Партія Анатолія Шарія звернулася до поліції із заявами на львівський телеканал НТА.

 

Закидають розпалювання ворожнечі й вимагають відкрити кримінальні справи проти журналістів та керівництва засобу масової інформації.

 

Сам блогер Шарій неодноразово називав представників даного канала «рагульйом і галицькими полукровками» у своїх відеозверненнях.

 

Головна редакторка телеканала НТА Наталія Струк погодилася відповісти на наші запитання і пояснила, чому саме до їхнього ЗМІ прикута така прискіплива увага блогера Шарія та як телеканал планує захищати свої інтереси у цій історії.

«Те, що ми робимо, — безкомпромісний, україномовний, патріотичний контент»

— Наталю, неодноразово Анатолій Шарій згадував вас і ваш телеканал у своїх блогах. Як оцінюєте таку увагу до своєї роботи?
 
— Очікувано. Він і так довго терпів, аби не робити нам зайвого піару.  Це наслідок популярності проєктів телеканалу НТА, зокрема нашого політичного ток-шоу «Говорить Великий Львів». Після того як програму обговорювали на російському телебаченні, підтягнувся Шарій. Тож він — лише наступний удар, є й інші подібні блогери, які також обговорювали і поливали брудом нашу програму.  Адже те, що ми робимо, — безкомпромісний, україномовний, патріотичний контент. Звісно, що «вата» біситься і намагається всіма способами дискредитувати нас. Це боротьба з нашою 
проукраїнською позицією, в першу чергу.
 
— Як телеканал відреагував на закиди Шарія, що ви нібито розпалюєте національну ворожнечу, а також на образливі вислови на адресу НТА та вашої аудиторії, яких він називає «галицьким рагульйом і полукровками»?
 
— Анатолій Шарій хворобливо не любить галичан. Є відео, де він ображає цілий регіон, називаючи нас «полукровками», і стверджує, що ми ніхто. Тому не дивно, що він так висловлюється про телеканал зі Львова. Це дуже стара риторика: всі, хто за Україну і українське, — розпалювачі ненависті. Це він і намагається донести до своєї аудиторії, навіть залякує їх нами, мовляв, «ані готови убівать за язик». Стара пластинка російської пропаганди досі діє.  А вживаючи слово «рагуль» (а це, як пише Вікіпедія, одне зі зневажливих прізвиськ галицьких українців, що означає малокультурна людина, сільський житель), він дає чіткий меседж: вони україномовні, а значить — тупі, примітивні селюки. А він — російськомовна еліта.
 
— Минулого тижня члени партії Шарія подали на телеканал НТА до суду. Розкажіть, будь ласка, про цю справу та що вам закидають?
 
— Нам відомо, що є звернення в поліцію від керівників обласних осередків партії Шарія із Запоріжжя, Донецька та інших областей. У них вони заявляють про злочин (буцімто телеканал НТА розпалює ворожнечу) і вимагають відкрити кримінальні справи проти нас. Усі заяви написані за одним зразком. Про них я дізналася від слідчої райвідділку, якій відповіла на поставлені запитання. Нам обіцяли надіслати копії цих звернень. Поки справи не вносили у єдиний реєстр.

Альтернативою Шарію має бути критичне мислення кожного українця

— Як плануєте діяти в цій ситуації? 
 
— Будемо захищатися, а що нам залишається? В Україні офіційно зареєстрована «Партія Шарія», вони здійснюють свою діяльність. От, до прикладу, тиснуть на проукраїнських журналістів. І все в рамках чинного законодавства, на жаль.
 
— Чи не надходили погрози або ж «попередження» з боку активістів Шарія чи його самого?
 
— З боку його прихильників — постійно. Причому в усіх можливих соцмережах: «Фейсбук», «Інстаграм», «Тікток». Коментують у «Ютубі». Зазвичай, це примітивні образи, на 
кшталт: «здохні, тварь», «отвєтіш єщьо за разжиганіє вражди», «тварі бандеровскіє», ну і так далі. Знову ж таки, розумію, що їхня головна претензія — це наша проукраїнська позиція.
 
— На вашу думку, що може бути конкурентним контенту Анатолія Шарія? І чи є зараз такий контент на телебаченні чи в «Ютубі»?
 
— Альтернативою Шарію має бути критичне мислення кожного українця. Якщо хтось вірить, що людина, яка щиро раділа анексії Криму і кричала, що Крим — це Росія, а потім очолила партію Анатолія Шарія (я про Антоніну Бєлоглазову, яка ще до травня цього року була головою «Партії Шарія»), і що ця політична сила може зробити щось добре для України — то мені щиро шкода таких людей.
 
Проблема не так у самому Шарієвi, як у людях, які його підтримують, а це реальні українці, навіть на Львівщині є його осередок. Додайте сюди ще прихильників партії кума Путіна — і перспективи, які нас можуть чекати з таким представництвом, дуже сумні.
 
— Усю цю ситуацію між вашим телеканалом та скандальним блогером оцінюєте як інформаційну війну чи можете назвати ці події по-іншому?
 
— Це боротьба з проукраїнською позицією телеканала НТА, і, на жаль, далі інформаційних атак, вкидів та роликів, направлених на те, аби знецінити нас, буде ще більше. Ми багатьом не подобаємося, і це не тільки політик Шарій чи російські пропагандистські ЗМІ, це й деякі представники нашої місцевої влади, які носять вишиванку і водночас крадуть майно громади.