У Зімбабве 99-річна жінка «ожила» просто перед похованням

04.08.2020
В одному з сіл Зімбабве, в провінції Матабелеленд, після важкої і тривалої хвороби померла 99-річна жінка.
 
Вік поважний, та й перенесена хвороба серйозна — інсульт, тож родичі повідомили сільського війта і почали готуватися до поховання.
 
Селяни вже й могилу викопали, та раптом помітили, що під саваном відбуваються якісь рухи. 
 
Довелося зупинити погребальну процесію, розрізати саван  і переконатися, що жінка дихає. «Покійницю» віднесли додому, та на другий день вона знову не подавала ніяких ознак життя, а тіло її охололо.
 
Тож родичам знову довелося готуватися до поховання своєї старенької. Та довгожителька таки не хотіла помирати, і присутні побачили, що вона знову поворухнулася, а тіло її почало теплішати.
 
Місцеві кажуть, що зазвичай смерть у їхньому селі констатують не медики, а, в даному випадку, старші жінки. Та після подвійного воскресіння на допомогу прийшли й чоловіки.
 
Пересвідчившись, що тіло тепле, вирішили таки відвезти «покійницю» до найближчої лікарні. Проте місцева «влада» проробляла й інші варіанти — скажімо, порадитись із чаклуном, адже довгожителька визнавала тільки традиційну релігію тих місць.
 
Поки тривали всі ці «наради», пройшло кілька годин, і старенька таки й справді померла, тож її нарешті поховали.
 
Лікарі місцевої лікарні пояснюють такі дива тим, що у старенької було дуже слабке серцебиття, тому родичі й вирішили, що вона померла.
 
Близькі ж люди покійної вважають, що це через втручання духів їхня родичка не могла відійти у кращі світи. Що ж, свобода віросповідання — вона і в Африці свобода...