Воювали на Донбасі: РНБО пропонує видати Україні затриманих у Білорусі бойовиків Вагнера

31.07.2020
Воювали на Донбасі: РНБО пропонує видати Україні затриманих у Білорусі бойовиків Вагнера

«Рєбята» Вагнера в Сирії.

Заступник секретаря Ради національної безпеки та оборони України Сергій Кривонос повідомив, що вже звернувся до українського Міністерства закордонних справ iз пропозицією подати запит на видачу громадян України, яких затримали біля Мінська в складі групи бойовиків російської приватної військової компанії «Вагнер».

 

Про це він сказав увечері в середу, 29 липня, в ефірі «5-го каналу».

 

«По-перше, це посилило б нормальні відносини України й Білорусі. І відбило би бажання наших ворогів використовувати територію наших сусідів як плацдарм для дій проти нашої країни», — пояснив він.

 

Водночас ексміністр закордонних справ Павло Клімкін вважає, що серед затриманих російських бойовиків є ті, хто воював на Донбасі, тож слід вимагати їх видачі Україні.

За його словами, Україна повинна вимагати їх передачі для суду та можливого подальшого обміну на наших політв’язнів.

Росіяни намагалися влаштувати «майдан» у Мінську?

Нагадаємо, в Білорусі заявили, що затримали поблизу Мінська 32 бойовиків приватної військової російської компанії «Вагнер», які нібито прибули «для дестабілізації обстановки в період виборчої кампанії» в країні. Ще одного затримали на півдні Білорусі, повідомляє державна інформагенція БелТА. 
 
У правоохоронних органах Білорусі заявили, що отримали інформацію про прибуття у країну «понад 200 бойовиків для дестабілізації обстановки в період виборчої кампанії».
 
Зазначається, що кожен росіянин нібито мав по невеликій ручній поклажі, і на всіх — три великі важкі валізи.
 
За даними білоруських силовиків, група цих осіб прибула в Мінськ у ніч із 24 на 25 липня. Вони оселилися в одному з готелів Мінська і повинні були виселитися 25 липня.
 
Утім, покинули готель 27 липня і переїхали в один iз санаторіїв Мінського району.
 
За даними адміністрації санаторію, ці особи звернули на себе увагу нехарактерними для російських туристів поведінкою і одноманітним одягом у стилі мілітарі.
 
Вони не пили алкоголь, не відвідували розважальні заклади, трималися окремо від інших людей і намагалися не привертати до себе уваги.
 
Також нібито невеликими групами уважно вивчили територію санаторію. Інформагентство БелТА опублікувало список з іменами цих осіб.
 
Частина з них значиться на українському сайті «Миротворець», де зібрані особисті дані учасників проросійських формувань, які воювали проти української армії.
 
Президент Білорусі ще раніше заявляв, що іноземні збройні формування можуть бути використані для дестабілізації ситуації у країні.
 
Державний телеканал «Білорусь 24» повідомив, що «вагнерівці» прибули на територію країни для дестабілізації у період президентських виборів.
 
Телеканал також показав кадри, ймовірно, з камери спостереження аеропорту, де зображені чоловіки міцної статури, які рухаються коридором. Усього, за інформацією журналістів, до країни прибуло 200 бойовиків.
 
«Білорусь 24» показує кадри затримання, на яких видно, що в них були паспорти громадян Російської Федерації та нашивки російською мовою («Наш бизнес — это смерть, и бизнес идет хорошо»). 

«Добре навчені люди рухаються за своїми маршрутами»

Нещодавно президент Білорусі Олександр Лукашенко вже згадував про приватні військові компанії. 24 липня під час візиту до бази 5-ї окремої бригади спецпризначення Білорусі він говорив про них у контексті початку війн.
 
«Будь-які війни зараз починаються з вуличних протестів, демонстрацій, потім майдани. На майдан, якщо своїх немає (у нас замало «майданутих»), їх підтягнуть зі сторони. Це професійні військові, бандити, які спеціально готуються, в основному, в рамках ПВК (Приватних військових компаній. — Ред.) по всьому світу, і заробляють великі гроші на провокаціях у тих чи інших державах», — процитувало Лукашенка офіційне агентство БелТА. 
 
За його словами, саме так сталося в Лівії, Іраку та Сирії: «Стало тільки гірше, це керований хаос». Зараз слідчий комітет Білорусі проводить перевірку щодо затриманих.
 
Так звану російську ПВК «Вагнера» пов’язують iз бойовими діями на Донбасі, зокрема біля Луганського аеропорту та в Дебальцевому, а також iз війною у Сирії.
 
Серед затриманих у Білорусі є й ті, що служили в батальйоні російського письменника-терориста Захара Прилєпіна, коли підрозділ був на Донбасі.
 
Про це повідомив російським ЗМІ сам Прилєпін у середу, 29 липня. «Серед затриманих у Мінську представників якоїсь ПВК дійсно є кілька колишніх бійців iз нашого батальйону (який наразі вже не існує, нагадаю). Те, що люди, які воювали і воюють в армії «ДНР» і «ЛНР», — воюють не тільки там, давно відомо. 
 
Виїжджають вони і в Сирію, і в інші теплі воюючі країни», — написав Прилєпін на своїй сторінці у «Фейсбуці».
 
Він зазначає, що Білорусь не була кінцевою точкою для російських найманців, а те, що Мінськ почав використовувати цю історію у власних цілях, — «виглядає безглуздо».
 
«Звичайна історія — добре навчені люди рухаються у певних напрямках за своїми маршрутами, у них свої справи, і ніяка Білорусь їм не потрібна. Те, що три десятки мужиків у камуфляжі збиралися в якусь іншу сторону, білоруським спецслужбам чудово, переконаний, відомо. Вже не знаю, навіщо вони все це затіяли», — додав він.
 
Офіційна Росія традиційно заперечує існування чи підтримку російської приватної військової компанії. 
 
«Я дивлюся на реакцію росіян. Вони вже виправдовуються, говорять, що мало не ми їх самі сюди завезли. Ясно, треба ж якось виправдати свої брудні наміри. Тому дуже просив би, щоб у цій ситуації і з цим фактом було все гранично відверто і чесно», — сказав президент Білорусі Олександр Лукашенко. Президентські вибори в країні, нагадаємо, відбудуться 9 серпня.