Коронавірус не зник: у більшості країн Європи носіння маски лишається обов'язковим

28.07.2020
Коронавірус не зник: у більшості країн Європи носіння маски лишається обов'язковим

Пляж у французькій Ніцці.

Хоча більшість країн Європи вже зняли найсуворіші обмежувальні заходи, спричинені пандемією COVID-19, —  наприклад, можна вільно подорожувати майже по всій Європі, — але вимога носити маски зберігається, а список місць, де вони застосовуються, часто розширюється.
 
Штрафи за ігнорування цих обмежень теж залишаються.
 
 
Маски — один з основних заходів безпеки для обмеження поширення коронавірусу, особливо коли ми перебуваємо поруч iз людьми, від яких не можемо тримати безпечну відстань, їх використання рекомендується Всесвітньою організацією охорони здоров’я та медичними органами більшості країн.
 
 
До речі, в Україні це питання досі активно дискутується громадянами, чимало «диванних експертів» вважають маски зайвими і непотрібними, відтак ігнорують їх використання навіть у транспорті та громадських місцях. Але давайте поглянемо, як Європа захищає себе сьогодні від поширення коронавірусу. 
 
 
В Англії маски потрібно використовувати в магазинах, банках та поштових відділеннях iз п’ятниці минулого тижня, раніше їх носіння вимагалося лише в громадському транспорті.
 
«Незамаскований» порушник може бути оштрафований на суму до 100 фунтів. Подібні правила діють і в Шотландії.
 
У Північній Ірландії в громадському транспорті теж діє масковий режим, в Уельсі він буде обов’язковим iз понеділка, 27 липня. Аналогічні правила діють також у транспорті Ірландії.
 
А по всій Франції носіння масок вимагають не тільки в громадському транспорті, а й у закритих громадських приміщеннях — магазинах, ринках, офісах та закладах культури (інакше — штраф у розмірі 135 євро).
 
Крім того, влада деяких приморських туристичних курортів Окситанії та Бретані ввела додаткові норми — маски потрібно вдягати під час прогулянки вулицями.
 
В Іспанії потрібно закривати рот і ніс у всіх закритих та відкритих громадських місцях, таких, як вулиці та площі, де неможливо тримати відстань у 1,5 метра від інших людей.
 
Усі регіони країни, крім Мадрида та Канарських островів, запровадили ще жорсткіші обмеження, що вимагають використання масок у будь-якому громадському місці, незалежно від соціальної дистанції. 
 
В Андалусії та Галісії вам доведеться прикривати обличчя навіть на пляжах чи біля басейнів, але це необов’язково, якщо ви вже у воді. В Естремадурі маски також діють у соляріях. За неповагу до законів «маскування» можуть покарати штрафом, сума якого залежить від регіону і орієнтовно становить 100 євро.
 
Маски також слід використовувати в усіх закритих громадських місцях та транспортних засобах Італії. Їх також слід носити на відкритому повітрі, коли неможливо тримати безпечну відстань від інших. А, наприклад, на острові Капрі обов’язково носити маски у вихідні дні, коли вузькі вулички переповнені туристами.
 
У Португалії люди мають закривати обличчя в громадському транспорті, а також у деяких громадських місцях, таких, як музеї та церкви. Не потрібно робити цього на вулицях і пляжах. За невиконання регламенту загрожує штраф від 120 до 350 євро.
 
Туристи, які їдуть до Греції, повинні враховувати необхідність носіння масок у громадському транспорті, зокрема й на поромах (для порушників — штраф 150 євро). Влада також рекомендує закривати рот і ніс у всіх загальнодоступних обмежених місцях. Подібні правила діють і на Кіпрі.
 
У найбільших містах Туреччини та в туристичних регіонах цієї країни маски необхідно використовувати в усіх громадських місцях. Правило також стосується вулиць, паркiв i пляжів. Порушення цього положення може призвести до штрафу в 900 турецьких лір, тобто понад 100 євро.
 
У Хорватії, Румунії та Болгарії правила майже такі, що й в Україні: маски потрібно носити в громадському транспортi та в закритих громадських приміщеннях, таких, як магазини.
 
У Чорногорії доводиться носити маски в громадському просторі, як у приміщенні, так і на вулиці. Це правило не поширюється на пляжі та національні парки.
 
У Німеччині правила носіння масок ухвалюють федеральні землі, проте фактично по всій країні вони вимагають прикривати пів обличчя в громадському транспорті та магазинах.
 
Більш жорсткі обмеження діють у Бельгії, де багато міських органів влади оголосили про необхідність використовувати маски у всьому місті чи його частині, наприклад, у самому центрі чи на головних торгових вулицях.
 
Таке регулювання було або буде запроваджене, серед інших, у Брюсселі, Брюгге чи Лювені. За їх порушення будуть накладені штрафи до 250 євро. В сусідніх Нідерландах маски потрібно носити лише в громадському транспорті.
 
Загальна вимога до носіння масок була скасована в Чехії. Однак є місцеві винятки. Обличчя має бути прикритим у закритих громадських місцях у Моравсько-Сілезькому регіоні.
 
Крім того, станом на суботу це потрібно буде робити під час заходів, організованих у будівлях, в яких беруть участь понад 100 людей. Із понеділка, 27 липня, маски стали обов’язковими в усіх медичних установах, аптеках i клініках Праги. Досі вимогу носити маски застосовували лише до лікарень.
 
Литва — одна з небагатьох європейських країн, в якій не вимагають «маскуватися». Влада цієї країни їх використання лише рекомендує, але в громадських приміщеннях вимагає підтримувати відстань не менше метра одне від одного. 
 
Як бачимо, носіння масок (а також дистанціювання й особиста гігієна) є обов’язковими в більшості європейських країн. До того ж порушникам загрожують чималі штрафи. Правда, в окремих країнах від цих правил звільняються молодші діти та люди, які не повинні носити маску за станом здоров’я.