Керівництво українських ДШВ засудило ініціативу повернення радянської атрибутики

28.07.2020
Керівництво українських ДШВ засудило ініціативу повернення радянської атрибутики

Понад 90% військовослужбовців ДШВ бажають носити та пишаються беретом кольору «марун».

Спроби реанімувати ті чи інші радянські «здобутки» останнім часом все частіше ініціюються деякими прибічниками СРСР.
 
 
Однією з таких ганебних спроб нещодавно стала ініціатива ветеранських організацій старших поколінь повернути в українські десантні війська стару радянську атрибутику — блакитні берети та святковий День ВДВ 2 серпня.
 
 
Проте командування Десантно-штурмових військ Збройних сил України блискавично відреагувало, виступивши з доволі різкою заявою на ці прорадянські випади й недолугі ініціативи.
 
«Часи змінюються, створюються нові війська, вводиться нова форма одягу та символіка. Загартовані в боях військові частини десантних військ отримують нові почесні та умовні найменування, в пам’ять про сучасних українських героїв-десантників. Із огляду на збройну агресію РФ проти України, спільна радянська військова спадщина, яка активно експлуатується Кремлем у своїх загарбницьких цілях, повинна відійти у минуле. Збройні сили України мають власні історичні традиції, віддані принципам цивілізованого світу. На цій основі впроваджуються нові свята та символіка», — йдеться в заяві, оприлюдненій 22 липня пресслужбою командування ДШВ.
 
Не забули нагадати у командуванні недалекозорим «колегам», що «в боях за Україну був народжений зовсім новий та більш сучасний окремий рід військ — Десантно-штурмові війська Збройних сил України. Такі зміни безпосередньо пов’язані із самим призначенням військ, наявністю важкого озброєння та бойової техніки, багаторічними традиціями армій країн світу».
 
Нагадаємо, що з 2017 року День Десантно-штурмових військ ЗСУ щорічно відзначається 21 листопада, в день Архiстратига Михайла — покровителя воїнів, лицарів та парашутистів, що також відповідає загальноєвропейським та світовим традиціям, адже 59 країн світу (у тому числі 19 країн НАТО) мають для своїх десантних військ берети темно-бордового, темно-червоного, каштанового кольору — цей колір є візитною карткою цього елітного роду зброї у цілому світі.
 
Зокрема темно-бордовий берет носився і носиться в частинах десанту армій США, Великобританії, Італії, Франції, Німеччини, Польщі, Чехії, Норвегії, Данії, Словаччини, Канади, Німеччини». 
 
Як наголошують у ДШВ, «такий підхід символізує відданість обраному цивілізаційному курсу і сприяє утвердженню національної ідентичності. Один iз них — маруновий берет, який символізує кров, пролиту в боях за свободу України, і також є одним iз символів ідентичності світової спільноти десантників». 
 
Щодо ініціативи «старих» ветеранів перенести святкування дня десантника назад, на 2 серпня, як це було за СРСР, то командування ДШВ проявило дипломатичність і толерантність, запропонувавши у цей день поминати загиблих раніше десантників.
 
«Російська збройна агресія проти нашої держави внесла свої корективи в календар святкових дат, перетворивши деякі з них на дні пам’яті та скорботи. Так, колись святковий «День Аеромобільних військ», а згодом «День Високомобільних десантних військ», починаючи з 2014 року, перестав бути святковим. «Крилаті піхотинці» почали вшановувати пам’ять загиблих десантників за часів Незалежності України. Чимало наших десантників навіки «пішли у небо» під час боїв iз російсько-окупаційними військами на українському Донбасі, хтось загинув, виконуючи державне завдання в ході міжнародних миротворчих операцій iз підтримання миру та безпеки», — зазначили в командуванні.
 
 
До слова, показовими є дані недавнього опитування щодо запропонованих ініціатив: так, ідею вшановувати 2 серпня пам’ять загиблих воїнів-десантників підтримує більше 90% особового складу Десантно-штурмових військ ЗСУ.
 
Щодо кольору берету, то понад 90% військовослужбовців ДШВ бажають носити та пишаються беретом кольору «марун», й лише кожен десятий військовослужбовець не проти повернути блакитний берет.
 
У КДШВ чітко впевнені, що Десантно-штурмові війська та побратими з інших окремих родів і видів військ Збройних сил України йдуть правильним шляхом, щодня зміцнюючи обороноздатність держави та в будь-який час готові дати гідну відсіч агресору, захистити Україну та її громадян.