Земляни зможуть побачити комету, яка наступного разу пролетить аж через 6800 років

21.07.2020
Земляни зможуть побачити комету, яка наступного разу пролетить аж через 6800 років

Найближчої ночі комета підлетить на мінімальну відстань до Землі.

Поки на Землі всі вистави скасовані через пандемію, небо вирішило подарувати населенню планети яскраве видовище.
 
 
З початку липня у всій Північній півкулі неозброєним оком можна спостерігати Комету на ім’я C/2020 F3 NEOWISE.
 
 
Найближче комета підійде до Землі в ніч iз 22 на 23 липня. В останній раз такий небесний спектакль астрономи і аматори відзначали в 1997 році.
 
 
Уперше супутник НАСА Neowise виявив нову комету, що отримала потім його ім’я, 27 березня за допомогою двох інфрачервоних каналів, чутливих до температурних сигналів.
 
На зображенні, яке мають астрономи, комета з’явилася яскравою роз­пливчатою точкою, хоча подорожувала тоді далеко від Сонячної системи. «Ми бачили, що вона наближається до нас, і сподівалися, що комета не «згорить» неподалік від Сонця, так що ми зможемо побачити її у всій красі», — каже Емі Майнзер, глава місії.
 
Сподівання справдилися, мандрівниця не постраждала від сонячного «вогню». З моменту проходження комети 3 липня через перигелій (тобто на найкоротшій відстані від Сонця), її стало видно в північній півкулі Землі неозброєним оком, найкраще — в середніх широтах. Небесне видовище триватиме до кінця липня, а можливо, і до середини серпня.
 
Найближчу до Землі точку своєї витягнутої еліптичної орбіти комета досягне в ніч iз 22 на 23 липня, коли вона виявиться на відстані 103 мільйони кілометрів від нашої планети.
 
Дистанція до неї дорівнюватиме 400 відстаням до Місяця.
 
На жаль, віддаляючись від Сонця і наближаючись до Землі, комета втрачає в яскравості, але в першій половині липня її шлейф чудово блищав у нічному небі.
 
Звичайно, навіть якщо комету можна спостерігати без будь-яких оптичних приладів, бінокль або аматорський телескоп дозволять розглядати в деталях її «шевелюру», від якої комети і отримали свою назву (від грецького — кудлатий, волохатий), «голову» і величний шлейф.
 
Ядро Neowise вкрито матеріалом, який належить до часу народження Сонячної системи близько 4,6 мільярда років тому. За даними НАСА, розмір ядра сягає п’яти кілометрів. Це одна з небагатьох комет, яку можна побачити неозброєним оком у XXI столітті.
 
Астрономи-любителі публікують фотографії та відео нової мандрівниці. У соцмережах також можна прочитати поради, як швидше знайти комету в небі (пошук ускладнює те, що поруч немає жодної великої зірки, яка могла б служити орієнтиром.
 
Для цього існують спеціальні сервіси, що дозволяють розрахувати точне розташування комети в залежності від місця перебування спостерігача.
 
Утім зусилля того варті, бо, за даними NASA, наступний шанс побачити цю комету з Землі з’явиться через 6800 років.
 
Крім того, комета C/2020 F3 NEOWISE є першою за останні майже 30 років, яку можна бачити неозброєним оком. Мешканці Північної півкулі можуть спостерігати за кометою в досвітні години або відразу після заходу сонця. 
 
Комети вражали уяву спостерігачів ще в античні часи. Зазвичай їх несподівана поява і яскравий шлейф ставали джерелом забобонів. Кометам приписували великі й малі біди — від воєн до скисання варення (нинішню епідемію коронавірусу в давні часи точно списали б на гостю з космосу).
 
Появу комет записували в літописах — це були важливі, на думку літописців, історичні віхи. Вченим такі описи зазвичай допомагають встановити датування військових походів або зміни династій. Комети часто згадуються й у світовій літературі.
 
В першу чергу, звичайно, у фантастичному та казковому жанрах, в утопіях й антиутопіях. Є комети в романах і повістях Жюля Верна, Едгара По, Марка Твена, Герберта Уеллса, Льва Толстого і багатьох інших.
 
«Промайнула, як яскрава комета на моєму небосхилі» — один із найпоширеніших у ліриці образів.