Луганська «Зоря» звинуватила суддів в упередженому ставленні до команди

08.07.2020
Луганська «Зоря» звинуватила суддів в упередженому ставленні до команди

Арбітр ФІФА Катерина Монзуль — одна з п’ятьох вітчизняних рефері, хто має ліцензію для роботи iз системою ВАР. (Фото з сайта www.ua-football.com)

Загалом, у футбольному світі роботу арбітрів коментувати не прийнято.
 
 
На емоціях, звісно, тренери та футболісти виплескують негатив на суддів, однак предметно і системно на їхніх рішеннях ніхто не зупиняється.
 
 
Адже за надто гострі слова можна наразитися й на сувору дискваліфікацію.
 
 
Доки у футболі не було системи ВАР, на футбольному полі суддя завжди був правий.
 
 
Однак після впровадження відеоасистента рефері вердикти головного арбітра стали вже не такими безапеляційними. Тепер, завдяки сучасним відеотехнологіям суддям доводиться визнавати свої хиби й скасовувати помилкові рішення.
 
Утім із футбольного суддівства людський фактор усе ж нікуди не зник, й інтерпретація спірних епізодів залишилася справою суб’єктивною.
 
З початком другої частини поточного чемпіонату в українській прем’єр-лізі теж запрацювала система ВАР. І за підсумками кількох місяців її роботи в одного з клубів УПЛ накопичилася до суддів ціла низка запитань та претензій.
 
На своєму офіційному сайті футбольний клуб «Зоря» розмістив відкритий лист, в якому публічно висловив невдоволення упередженим ставленням арбітрів до своєї головної команди.
 
«Останнім часом спостерігається тенденція, що «Зоря» страждає від неякісного арбітражу і упередженого ставлення з боку суддівського корпусу. А дана проблематика прослідковується далеко не в одній зустрічі. Загострення пристрастей у боротьбі за друге місце дається взнаки», — йдеться в заяві.
 
З огляду на системність проблематики луганчани вирішили не мовчати й перерахували матчі, в яких, на їхню думку, суддівські рішення, прийняті на підставі даних ВАР, вплинули на підсумковий результат. У «Зорі» вважають, що одразу в чотирьох поєдинках другої фази ЧУ вони зазнали так би мовити «кричущих» суддівських утисків, наслідком яких стала втрата десятьох залікових очок.
 
Остання ж крапля, котра переповнила чашу їхнього терпіння й змусила відкрито виступити з протестом, — це домашній матч 29-го туру проти «Олександрії» (2:2), в якому головна суддя матчу Катерина Монзуль у співпраці з арбітром ВАР Віталієм Романовим, «притягнувши за вуха пенальті», позбавила луганчан двох очок і нагоди піднятися в турнірній таблиці на другу «лігочемпіонську» сходинку.
 
Згадали також у «Зорі» й про проблемний арбітраж у програному ними матчі «Динамо», після якого комітет арбітрів УАФ відсторонив від суддівства головного арбітра матчу Миколу Балакіна.
 
Загалом, у «Зорі» наголошують, що їхня команда є чемпіоном за іграми, котрі проходили під наглядом ВАР. При цьому в клубі обурюються, що після багатохвилинних переглядів повторів рефері приймають абсолютно нелогічні рішення.
 
Відтак луганчани закликають вітчизняних арбітрів підвищити свої кваліфікаційні навички в роботі iз системою ВАР. «Зараз простоюють чемпіонати Франції та Голландії. Велика кількість досвідчених арбітрів залишилася без роботи. То, можливо, слід запросити їх хоча б для обміну досвідом?» — пропонують у луганському клубі.