Коронавірус: у Німеччині поновилися поєдинки футбольної бундесліги

22.05.2020
Коронавірус: у Німеччині поновилися поєдинки футбольної бундесліги

У німецькій бундеслізі взяття воріт футболісти святкують із дотриманням соціальної дистанції. (Фото з сайта footballua.tv.)

Першою із «топ-п’ятірки» європейських чемпіонатів до змагань після завершення коронавірусного карантину повернулася німецька бундесліга.
 
 
Перед стартом 26-го туру було багато скептицизму.
 
 
Нібито гравці будуть не в формі, а матчі — нудні та повільні.
 
 
Усі дивувалися, як це тепер не можна святкувати забитий гол?..
 
Але історично важливе повернення відбулося, подарувавши футбольному бомонду надію на повне одужання після коронавірусної пандемії.
 
Головним поєдинком першого на рестарті туру, звичайно, стало рурське дербі. Матч між «Шальке» та «Боруссією» із Дортмунда — традиційно важлива та принципова дуель в німецькому футболі.
 
Це не тільки битва між популярними командами. Це ще й протистояння між двома великими промисловими містами.
 
«Шальке» не програвав у дербі п’ять років. Минулого ж сезону «кобальтові» здобули у Дортмунді перемогу, чим позбавили «джмелів» шансів на чемпіонство.
 
У нинішньому чемпіонаті «Боруссія» знову активно бореться за «срібну салатницю», натомість команда з Гельзенкірхена надійно «окопалася» в середній частині турнірної таблиці, серйозно відставши від лідерів. Місця суперників у проміжному протоколі доволі легко можна було визначити по грі. Добре структуровані дії «жовто-чорних» та тотальний різнобій у виконанні колишньої команди Євгена Коноплянки.
 
У другій половині матчу траплялися моменти, коли «кобальтовим» складно було виконати навіть точний пас, не кажучи вже про прицільний удар по воротах. У багатьох склалося враження, що перебування «Шальке» на карантині не завершилося.
 
Загалом, поєдинок на всуціль порожній арені в Дортмунді, яка вважається однією з найгарячіших фанатських точок, справив доволі неоднозначне враження. Попри велику кількість забитих голів, відчуття футбольного свята майже не простежувалося.
 
Неймовірно скромне — з дотриманням гігієнічної дистанції — святкування «джмелями» своїх голів наштовхувало на думку, що суперники грають не запекле дербі, а звичайний товариський матч.
 
«Це було дуже незвично. Не було традиційного шуму. Б’єш по воротах, робиш чудовий пас, забиваєш — і нічого. Неймовірно дивна атмосфера. Ми дуже сумуємо за нашими вболівальниками», — так охарактеризував матч без глядачів головний тренер «Боруссії» Люсьєн Фавр.
 
На цьому тлі неабиякою яскравістю відзначився новачок «Боруссії» Юліан Брандт. Минулого літа він переїхав із Леверкузена до Дортмунда й уже активно відбиває викладені клубом за нього гроші.
 
Його довгі та середні передачі, постійні загострення з безкінечними змінами своєї позиції — усе це неабияк допомогло «жовто-чорним» розбити принципового суперника (4:0). Недарма Брандт отримав звання кращого гравця туру, а матч проти «Шальке», без сумніву, став його бенефісом.
 
Розгромними рахунками завершилися й іще два матчі туру. «Байєр» — попередній колектив Брандта — легко здолав (4:1) у гостях тих, хто навіть і не хотів перемагати, зайвий раз нагадавши, що «Вердер» цілеспрямовано таки йде на виліт. Своїх телевізійних уболівальників потішила голами й оновлена «Герта», досягши чудового виїзного результату проти «Хоффенхайму» (3:0).
 
Натомість лідер чемпіонату, екзаменуючи дебютанта ліги — «Юніон Берлін», обмежився на полі суперника гросмейстерським показником.
 
«Ми не зможемо вразити «Баварію» чимось особливим, ця команда бачила все. Ми будемо демонструвати ефективну гру, націлену на результат», — головний тренер команди-новачка Урс Фішер розумів силу опонента.
 
І, зрештою, берлінці не дозволили «червоним» зіграти на максимальних швидкостях. Як результат, обидва свої голи мюнхенці забили, вдало використавши умовні стандарти, з пенальті та після кутового. 
 
Богдан КРАВЧЕНКО