Клуби-засновники української прем’єр-ліги вирішили відкласти вибори президента

22.05.2020
Клуби-засновники української прем’єр-ліги вирішили відкласти вибори президента

Останніми роками поєдинки вітчизняної прем’єр-ліги виглядають не надто привабливо, про що свідчить неймовірно низька відвідуваність на стадіонах. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Українська прем’єр-ліга вже втретє оголосила про перенесення виборів президента організації.
 
 
Попри те, що в країні уряд розпочав послаблювати карантинні обмеження й цілком імовірно, що в передостанній день травня відбудеться рестарт поєдинків у елітному футбольному дивізіоні, представники клубів УПЛ оголосили про неможливість проведення 25 травня звітно-виборчого конгресу ліги, а разом з ним і виборів її нового очільника.
 
«За результатами спільного з клубами обговорення питання виборів президента української прем’єр-ліги було ухвалене рішення перенести дату їх проведення, яке було заплановане на 25 травня. Про нову дату виборів очільника ліги буде повідомлено згодом», — прозвітували на офіційному сайті УПЛ.
 
Подейкують, що голосування відклали на невизначений термін і відбудеться воно не раніше дати закінчення нинішнього сезону.
 
При цьому, як свідчать окремі ЗМІ, ініціатива перенесення виборів належить донецькому «Шахтарю», котрому буцімто потрібен додатковий час для потужнішої «розкрутки» свого кандидата на пост очільника УПЛ.
 
До президентських перегонів — як висуванець від «гірницького» клубу — Михайло Метревелі (разом з іще одним претендентом Олегом Смалійчуком) долучився вже після того, як розпочалась епопея з перенесенням виборів. Відтак він не мав достатніх можливостей похитнути домінуючі позиції іншого кандидата — Олександра Шевченка, котрий тривалий час залишався єдиним учасником перегонів й вважався головним претендентом на перемогу.
 
Однак тепер клуби-засновники УПЛ наголошують, що з обранням президента слід зачекати, оскільки у делегатів звітно-виборчого конгресу й досі немає можливості провести повноцінну зустріч. Самим же кандидатам радять підготувати чітку передвиборчу програму й представити її на огляд футбольній громадськості.
 
«На сьогодні вибори, як такі, не потрібні, зараз така ситуація з карантином, що не до виборів. Вирішили, що проведемо їх тоді, коли в усіх буде можливість зібратися в Києві, в Будинку футболу й детально обговорити кандидатури претендентів, — заявив генеральний директор «Олімпіка» Олексій Антонов.
 
— До того ж у процесі дискусії клуби зрозуміли, що тріо кандидатів не має своїх програм. Ми добре знаємо кандидатів, але не їхні програми. Чим вони керуватимуться у своїй роботі? Як будуть приводити лігу в нормальний стан, формувати єдиний ТБ-пул».
 
Питання ж спільного для всіх клубів телевізійного пулу, без сумніву, й надалі залишатиметься головною проблематикою вітчизняного елітного дивізіону. Нагадаємо, що двом попереднім очільникам УПЛ — Володимиру Генінсону та Томасу Грімму — попри відчайдушні спроби уніфікації так і не вдалося об’єднати колективи ліги під однією ТБ-парасолькою й вивести на міжнародну комерційну тв-орбіту вітчизняний чемпіонат.
 
«Аби у людей було бажання платити гроші за перегляд українського чемпіонату, УПЛ має стати комерційно привабливою, набути якісного вигляду», — наголошує Олександр Шевченко, зауважуючи, що на ринку чи в магазині людина ніколи не купить гниле яблуко, якщо поруч там буде свіже й незіпсоване. А нині, на його думку, український елітний дивізіон — відверто нецікавий: немає напруги, інтриги, гравці не демонструють відповідних бійцівських якостей.
 
За словами президента Львівської асоціації футболу, перетворити вітчизняну ПЛ в якісний продукт можна лише, якщо вона буде цікавою та правильно побудованою. Олександр Шевченко пропонує клубам еліти забути старі образи й написати нові правила гри.
 
«Потрібно створити нову історію, нову прем’єр-лігу, новий український футбол», — наголошує голова ЛАФ.
 
Водночас Михайло Метревелі, котрий має чималий досвід у питаннях медіа-менеджменту, відзначає, що безкоштовний футбол — це шлях у нікуди, а за футбольні трансляції глядач має платити бодай сто гривень у місяць. За його словами, питання створення єдиного ТБ-пулу, про який повинні домовлятися безпосередньо власники клубів, має бути закріплене в уставі УПЛ.
 
«Без цього бізнес-сенс існування ліги повністю втрачається. Без єдиного пулу УПЛ — звичайний організатор змагань з обмеженими можливостями заробляти гроші. А ось якщо права будуть об’єднані, то для збільшення їх вартості необхідно реалізувати дві ключові ідеї — відмовитися від безплатних трансляцій та забезпечити конкуренцію між телевізійниками за підписників та ТБ-права, — зауважив Метревелі.
 
Третій кандидат на посаду очільника УПЛ — Олег Смалійчук, якого, до слова, висунули львівські «Карпати», каже, що головне в роботі ліги — це відмовитися від монополії одного клубу й працювати в рамках чітко визначених норм і правил, дотримуючись чесної конкуренції.