Не зраджувати депортованих: кримські татари 18 травня вшанують жертв геноциду

15.05.2020
Не зраджувати депортованих: кримські татари 18 травня вшанують жертв геноциду

Із квітами, чорними стрічками та молитвою кримські татари планують провести меморіальні заходи до Дня пам’яті жертв депортації 18 травня. Незважаючи на карантин та репресії окупаційної влади, у Меджлісі заявили — всі організаційні заходи планують виконати.
 
До 76-ї річниці початку депортації й геноциду кримських татар радянською владою проведуть пам’ятні заходи як на материковій Україні, так і в анексованому Росією Криму. Окрім цього, згадати про депортованих кримських татар планують і в низці країн світу. 
 
В анексованому Криму будуть підняті кримськотатарські прапори з чорною стрічкою на домівках, а до пам’ятників жертвам геноциду учасники покладуть квіти групами по 3-5 осіб у засобах індивідуального захисту. Запевняють: усі карантинні вимоги буде виконано. Відбудеться також хвилина мовчання, а ще заплановано флешмоби пам’яті. 
 
На материковій частині України так само відбудеться покладання квітів, а також додадуться молебні, онлайн-зустрічі та вебінари. Як зазначив голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, сьогодні як ніколи актуально пам’ятати про ті дні й вшановувати тих, хто потерпав від радянської влади.
 
«Кримські татари завжди, навіть у найбільш безвихідні роки вигнання і комендантського режиму, не зраджували пам’ять про жертв депортації, ні на хвилину не зупинялись у своїй боротьбі за повернення на свою Батьківщину», — заявив Чубаров. 
 
Також він додав, що робитиме все можливе, щоб Крим повернувся до України :«Обов’язково прийде час, коли ми всі зберемося у звільненому від російських окупантів Криму і разом вклонимося пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу, обіймемося зі славними учасниками кримськотатарського національного руху, привітаємо звільнених із російських катівень нинішніх кримських політв’язнів».