Тренер Олександр Калініченко: Займатися спортом — це мати здорове тіло

13.05.2020
Тренер Олександр Калініченко: Займатися спортом — це мати здорове тіло

Олександр до і після регулярних тренувань спортом.

Олександру — 25. Працювати над здоровим і міцним тілом він почав шість років тому.
 
 
Тоді він важив 65 кілограмів і не думав, що спорт кардинально змінить його життя. Зараз вага Саші 95 кілограмів, він професійний тренер і експерт із правильного харчування.
 
 
Щоранку його можна зустріти у спортивній залі, де він тренується і вдосконалює своє тіло, а вже опісля проводить персональні тренування.
 
У соціальних мережах він розказує про здоровий спосіб життя своїм підписникам та аргументує, чому так важливо займатися спортом. За шість років занять йому вдалося кардинально змінити своє життя.
 
Саморозвиток, кар’єра тренера та прагнення допомагати іншим «прийти у спорт» мотивують його і надалі розвиватися у цій галузі, переконує хлопець.
 
Як не боятися змін, чому людям необхідно займатися спортом та які основи раціону для спортивного тіла — у розмові з тренером Олександром Калініченком.

«Перші результати у мене з’явилися після трьох місяців тренувань»

— Сашо, в кожної людини, яка приходить у спорт, є «свій шлях» до змін. Яким був твій і що він змінив у твоєму житті? 
 
— Ще в студентські роки друзі мені запропонували відвідати тренажерну залу. Це було шість років тому, в 2014 році. Після кількох занять я почав «втягуватися», почав цікавитися цим більш професійно. Не як аматор, а саме як людина, яка хотіла б удосконалюватися у цій галузі. У підсумку, під впливом силових тренувань з’явилися думки про здорове харчування. Уже за три місяці були перші результати і з цього почалося моє спортивне життя. Через пів року тренувань я вирішив спробувати себе на змаганнях, це давало мені ще більшу мотивацію до спорту. Зараз це вже не просто хобі, а робота і спосіб життя. 
 
— Досить часто на шляху до здорового і красивого тіла в людей трапляються зриви, розчарування або ж бажання все кинути на початковому етапі. Чи спіткала тебе така історія?
 
— Моє перше розчарування з’явилося після перших змагань. Будучи зовсім «зеленим» у спорті, я спробував себе в пауерліфтингу. І, скажу відверто, це був повний провал для мене. Але я не розчарувався. Тому, відпочивши декілька місяців, знову повернувся до зали і почалася друга частина мого спортивного життя. Я почав цікавитися бодібілдингом. Це мене мотивувало до спорту ще більше. 
 
— Які основні принципи бодібілдингу? 
 
— Щоб мати великі м’язи потрібно добре харчуватися, дотримуватися дієти та режиму. Інколи бувають психологічні зриви саме в харчуванні. Набрати необхідну кількість білків, жирів і вуглеводів на день дуже важко, частіше всього немає апетиту. Так, це складно, але мене це не зупиняє. Як би це банально не звучало, але я бачу ціль і йду до неї.
 
Під час роботи, тренування клієнтів.

«Зриви бувають, але це проходить, коли потрапляю в залу»

— Чи отримуєш задоволення під час тренувань, чи для тебе це більше необхідність, щоб тримати себе у формі?
 
— Я не просто отримую задоволення під час тренувань, я кайфую від тренувань. Я живу спортом, не уявляю своє життя без нього. Звісно, інколи бувають зриви, розчарування, але це проходить відразу, як тільки потрапляю до тренажерного залу. 
 
— Що стає мотивацією, стимулом у самому процесі занять?
 
— Атмосфера в залі і процес тренування. Я обожнюю відчуття, як працюють мої м’язи. Коли на останніх повторах робиш через силу і відчуваєш, як вони печуть. Ось це і є для мене стимул. 
 
— Розкажи детальніше, чому необхідно займатися спортом і споживати здорову їжу? І які твої аргументи — що це краще, аніж їсти бургери і пити колу? 
 
— У здорову тілі — здоровий дух. Це основа. Займатися спортом — це мати здорове тіло. Але тут я мушу зазначити: щоб мати тіло атлета — потрібно не тільки відвідувати регулярно тренажерну залу, а ще й споживати здорову їжу. Переглядаючи телевізор за смачним бургером, результату не отримаєш. Шкідливе харчування тягне за собою проблеми зі здоров’ям. 

«Маючи бажання займатися спортом можна будь-де»

— Людині, яка читає цей матеріал і хоче з чогось почати, що порадиш?
 
— Почніть із самого себе. Займатися спортом можна як удома, так і на стадіоні, на спортивному майданчику, будь-де. Якщо ж ви хочете більшого результату, йдіть до тренажерної зали. Найпоширенішою проблемою новачків тренажерного залу є страх «я неправильно виконую вправу, що про мене думають інші, як вони на мене дивляться». На перших етапах я раджу займатися з тренером. Він допоможе вам із програмою тренування, виконанням вправ та розповість про правильний раціон харчування. Але якщо у вас на це немає змоги, коштів — можна займатися і самому. Допомогти в цьому може й інтернет.
 
—  Який раціон харчування має бути у людини, яка тільки починає тренування і хоче не лише схуднути, а й мати структуроване, підкачане тіло?
 
— Раціон харчування спортсменів чи людей, які починають тренування, повинен бути збалансований. Це головне. Він відрізняється від раціону звичайної людини. Чому? Є декілька факторів, які впливають на зміну раціону харчування. Перше, ми витрачаємо на тренуванні більше енергії, друге — підвищена пітливість під час тренувань і третє — необхідність нарощування м’язів та відновлення після тренувань.
 
Перший та третій фактор пов’язані між собою. Основним джерелом енергії є вуглеводи, а фундаментом для формування м’язів є білки. Отже, для того щоб мати необхідну кількість енергії та збільшити м’язи, потрібно вживати більше вуглеводів та білків. Розділяйте прийоми їжі на п’ять або шість разів на день, це важливо. І також раджу вживати більше овочів та фруктів, адже нашому тілу потрібні вітаміни. 
 
Олександр під час тренуванн у спортивній залі.

«Якщо в організмі не вистачає якоїсь групи вітамінів, починаються проблеми зі здоров’ям»

— От ти заговорив про вітаміни. Чи радиш ти вживати вітаміни з аптек, бади та штучні добавки? 
 
— Якщо в організмі не вистачає якоїсь групи вітамінів, починаються проблеми зі здоров’ям. Краще всього отримувати вітаміни, вживаючи їх природним шляхом, зі звичайною їжею. Що важливо - це вживати саме сезонні овочі та фрукти. Особисто я раджу споживати, наприклад, протеїнові коктейлі. Вживаючи їх, ви зможете заповнити добову норму білка. Це не тільки корисно, а ще дуже смачно. 
 
— Скільки разів потрібно тренуватися на тиждень?
 
— Ефективні тренування — це тренування, в результаті яких наш організм переживає стрес, а якщо говорити точніше — ми пошкоджуємо волокна м’язів. Після кожного тренування потрібно відпочивати, дати час, щоб наші волокна відновились. Загалом відновлення волокон проходить за 14 днів, за сім днів вони відновлюються на 80 відсотків. Є окремі групи м’язів, у яких процес відновлення проходить швидше.
 
Найоптимальніше кожну групу м’язів тренувати один раз у тиждень. Тепер розподілимо наше тіло на основні групи — це ноги, спина, грудні та м’язи живота, плечі та руки. Зазвичай я компоную декілька груп м’язів. Наприклад, перше тренування — це спина/біцепс/м’язи живота, друге — ноги/плечі і третє — грудні/тріцепс/м’язи живота. Отже, найоптимальніше — це тричі на тиждень, щоб тримати своє тіло в тонусі.
 
— Що особисто для тебе стало мотивацією на шляху до вдосконалення власного тіла? 
 
— Від самого початку до сьогодні моєю мотивацією і є моє тіло. Мені подобається спостерігати, як воно змінюється, як змінюються форма та об’єм м’язів. Звісно, це дуже важкий шлях, дотримуватися програми тренувань та норми білків-жірів-вуглеводів на день не завжди виходить. Але, як говорив Арнольд Шварценеггер: «Ти можеш говорити, що в тебе погана генетика, поганий обмін речовин, а можеш просто підняти свої сідниці з дивану і почати працювати над собою, задати собі мету і вірити в себе».