Що спричинило пожежі у Чорнобильській зоні та на півночі Житомирщини: головні версії МВС і ДСНС

22.04.2020
Що спричинило пожежі у Чорнобильській зоні та на півночі Житомирщини: головні версії МВС і ДСНС

Село Личмани під Овручем вигоріло майже вщент.

Багатомільйонні збитки, випалені села, евакуйовані мешканці і втрачені у вогні тисячі гектарів лісу — такими є наслідки масштабних пожеж у Чорнобильській зоні відчуження і на півночі Житомирщини.
 
 
Вогняну стихію під Чорнобилем не можуть приборкати вже майже три тижні: хоч влада неодноразово звітувала про ліквідацію НС, у багатьох місцях ще тліє лісова підстилка, а деінде виникають нові локальні займання, що таки переконало силовиків: у даному випадку, швидше, йдеться про сплановану диверсію, а не про безвідповідальність дрібних паліїв.
 
 
Тоді як у Овруцькому районі Житомирщини «червоний півень» володарює вже майже тиждень: звісно, тут теж не виключають диверсій, але той факт, що перші пожежі виникли поруч із постраждалими селами, вказує на те, що цю біду в свої оселі селяни привели, швидше за все, самі.

Диверсанти, що враховують вітер 

Лише на третій тиждень пожеж у Чорнобильській зоні керівництво МВС нарешті дійшло висновку, що до цього лиха призвели, у тому числі, й сплановані кимось диверсії.
 
Ще наприкінці минулого тижня радник міністра внутрішніх справ, член колегії МВС Зорян Шкіряк заявив: силовики не виключають, що ситуація з пожежами біля Києва — спочатку в Чорнобильській зоні, а потім і на півночі Житомирщини — може бути результатом спланованої диверсії.
 
«Наразі все вказує на те, що це могла бути заздалегідь продумана кампанія, з розрахунком напрямку вітру. Мета замовників і організаторів зрозуміла: спроба дестабілізації ситуації, нагнітання істерії та посилення панічних настроїв серед населення в умовах карантину і протидії розповсюдженню коронавірусу», — наголосив пан Шкіряк. 
 
При цьому радник міністра послав чіткий сигнал умовним диверсантам: «Ми з’ясуємо, вирахуємо і знайдемо тих покидьків, що, ймовірно, здійснювали цю масштабну провокацію!».
 
Уже за дві доби після цих слів, одразу після Великодня, міністр МВС Арсен Аваков повідомив про створення спецгрупи з протидії підпалам та оголосив старт антидиверсійної операції Нацгвардії України, яку силовики розпочали проти паліїв у лісах Чорнобильської зони відчуження.
 
Причина: МВС отримало докази диверсії — саме на Великдень, коли більшість країни святкувала в режимі онлайн, у чорнобильських лісах виявили чотири вогняні «феномени»: локальні місця підпалів площею до сотні метрів квадратних у різних місцях зони. Поруч були рятувальники, тож вогонь вдалося швидко загасити. 
 
У тому, що це саме заплановані підпали, переконав вид зверху — їх виявили саме під час моніторингового обльоту авіації. От тільки чому такі підпали диверсантів не виявляли під час обльотів раніше — питання відкрите. 
 
Наразі ж міністр закликав усіх, хто має інформацію про виникнення пожеж, звернутися до правоохоронців і «повідомити про негідників і провокаторів, які палять ліс».
 
«Дивовижно суха зима — рівень води в екосистемі пішов вниз на 1,5—2 метри, лісова, особливо хвойна, підстилка легко вразлива для пожежі. Висохли торфовища, і це особлива проблема. І все це, звичайно,— можливість для негідників і провокаторів. Хтось хоче зіпсувати життя в країні, хтось заховати вогнем свої брудні справи. Ми все розуміємо і вживаємо заходів. Прошу всіх, хто має будь-яку інформацію, — зателефонуйте в поліцію», — підкреслив глава МВС і пообіцяв, що винні в підпалах точно попадуться і штрафом не відбудуться.
 
 
Міністр Аваков та інші посадовці під час обльоту району масштабної пожежі під Овручем.

Шашличники, «герої» соцмереж та землевласники 

Інші версії розглядають правоохоронці щодо виникнення масштабних пожеж на Житомирщині. На думку слідства, перші пожежі виникли через сильний суховій, який обірвав електромережі.
 
Однак у МВС не відкидають і версію навмисних підпалів, як і в Чорнобильській зоні. Обидві версії на місці відпрацьовують слідчі у складі групи МВС на чолі з радником міністра Владиславом Бухаревим. 
 
На Великдень саме до райцентру Овруч приїхали в робоче відрядження, щоб розібратися із проблемою пожеж на місці, секретар РНБО Олексій Данілов, глава МВС Арсен Аваков, голова Держслужби з надзвичайних ситуацій Микола Чечоткін та інші. Які перед нарадою у райцентрі ще й облетіли на гелікоптері райони лісових пожеж. 
 
«Ми не відкидаємо людський фактор. Коли молодики дивним чином розважаються і в умовах сухої погоди, навмисно підпалюють траву. За останні три дні ми затримали декількох осіб, яких упіймали на підпалах трави та сміття на краю лісу», — повідомив Арсен Аваков під час наради керівників силового блоку в Овручі. 
 
І дійсно, кількох паліїв, які розважалися, підпалюючи сухий очерет біля річок чи лісову підстилку, а потім «заливали» відеодокази своїх «подвигів» у соцмережі, затримала поліція у передмісті столиці в останні дні. Так, саме завдяки відео в «Інстаграм» затримали двох паліїв у Ірпені під Києвом.
 
Ті палили очерет, рухаючись вздовж пойми річки на скутерах без номерних знаків і ховаючи обличчя за захисними масками. Утім, не врахували, що за допомогою сучасних цифрових технологій вирахувати авторів відео, запощеного у соцмережах, ще простіше, ніж встановити, кому належать скутери. 
 
Утім, на півночі Житомирщини, вочевидь, йдеться не лише про шашличників (які вважають, що загасили полум’я після пікніку, і не враховують сухість грунту) чи шукачів сумнівної слави за кількістю переглядів посту. 
 
Секретар Ради нацбезпеки і оборони Олексій Данілов, за підсумками відрядження до Овруча, відзначає, що до виникнення лісових пожеж у Житомирській області можуть бути причетні власники землі. І обіцяє: якщо ця версія підтвердиться — винні обов’язково будуть покарані
 
 
Коні Пржевальського на випаленій землі Чорнобильської зони.
 

ДО РЕЧІ:

Через пожежі на Житомирщині та Київщині дуже погіршилося повітря у Києві та столичному передмісті. Українська столиця вже декілька днів поспіль перебуває в лідерах за індексом забрудненості повітря у світі! Поширенню диму від пожеж на столичний регіон неабияк посприяла зміна напрямку вітру.

Вражає, що світовий рейтинг за індексом якості повітря QIAir наприкінці минулого тижня кілька разів засвідчив, що Київ упевнено випередив міста, які традиційно вважалися найбруднішими у світі: зокрема, Шанхай, де сильний смог є звичним явищем, а також Пекін і Делі.

За попередніми підрахунками, загальна площа збитків внаслідок масових пожеж на Житомирщині складає близько 2 тисяч гектар. Орієнтовна сума збитків становить 25 мільйонів гривень.

Загалом пожежами наразі охоплено 4300 га. Майже повністю вигоріло село Личмани, де навряд чи відновиться життя. Чималої шкоди вогонь наніс жителям сіл Нижня Рудня, Острови та Магдин. Звідти відселили 50 селян, вогонь знищив та пошкодив 38 жилих та 43 нежилих будинки місцевих жителів.

 У Чорнобильській зоні ще гасять пожежі на території п’яти лісництв, рятувальники намагаються локалізувати три головних осередки: в районі сел Розсоха, Крива Гора, Рудьки і Буряківка, де тліють пеньки, залишки деревини та торф’яники.

Тривалі лісові пожежі в зоні відчуження знищили близько 30% туристичних визначних пам'яток Чорнобильської зони. Але найбільшої шкоди зазнала природа. З роками, через відсутність людей, ліс зони відчуження завирував новим життям: з ведмедями, рисями, лисицями та кіньми Пржевальського.

«Коні, швидше за все, врятувалися від вогню, але реального масштабу шкоди екосистемі наразі неможливо оцінити», – каже колишній міністр екології України Остап Семерак.