В Україні набув чинності посилений карантин: що треба знати

07.04.2020
В Україні набув чинності посилений карантин: що треба знати

Температурний режим. (Фото з сайта focus.ua.)

Обмеження, пов’язані з пандемією, набирають обертів: від 6 квітня стало чинним рішення Кабінету Міністрів України про посилення карантинних заходів у зв’язку з поширенням нового коронавірусу SARS-CoV-2, який викликає захворювання COVID-19.
 
 
Зокрема, громадянам забороняється пересуватися більш ніж по двоє людей, за винятком випадків, коли здійснюється супровід дітей.
 
 
Щоправда, чітко не роз’яснюється, чи стосується це кількісне обмеження й людей, що перебувають, наприклад, у приватному легковому транспорті. 
 
 
Як пояснили в пресцентрі уряду, відучора запроваджено обов’язкове носіння маски або респіратора в громадських місцях. Згідно із законодавством, під громадським місцем розуміється частина будь-якої споруди, яка доступна або відкрита для населення, в тому числі за плату (під’їзди, підземні переходи, стадіони; парки, сквери, дитячі майданчики, зупинки громадського транспорту, ліфти, державні установи, медичні установи та інше).
 
«Відвідування парків, скверів, зон відпочинку, лісопаркових і прибережних зон забороняється. Це дозволяється тільки в разі, коли вам потрібно вигуляти домашню тварину або в зв’язку зі службовою необхідністю», — йдеться в урядовій постанові. Як і раніше, ви можете вигулювати домашніх тварин, проте не більше, ніж удвох, однак вигул домашніх тварин у парках та скверах дозволяється лише однією людиною.
 
Уряд також ввів вікові обмежувальні заходи: наразі дітям до 14 років забороняється виходити на вулицю без супроводу батьків або опікунів. А ось особи у віці від 60 років і старші віднесені до групи підвищеного ризику. «Люди, старші 60 років, поки що повинні сидіти вдома. Вони мають перебувати у визначеному ними місці самоізоляції. По-друге, утримуватися від контакту з іншими особами — крім тих, з якими вони спільно проживають», — наголошується в урядовому повідомлені.
 
При цьому вікові обмеження не поширюються на осіб, які «здійснюють заходи, пов’язані з недопущенням поширення COVID-19», а також забезпечують діяльність «об’єктів критичної інфраструктури». Тим часом люди, які перебувають на самоізоляції (крім хворих COVID-19) і про яких нікому подбати, можуть відвідувати магазини та інші місця торгівлі, які розташовані на відстані не більше 2 км від місця самоізоляції.
 
Важливим нововведенням, про яке не варто забувати, є й те, що відтепер усі громадяни повинні мати при собі посвідчення особи державного зразка – цей захід необхідний для контролю за тими, хто повинен перебувати в самоізоляції чи обсервації.
 
За дотриманням правил карантину будуть стежити Нацполіція та Нацгвардія. За недотримання карантину можуть оштрафувати на... 17-34 тисячі гривень, а в разі порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним захворюванням передбачена навіть кримінальна відповідальність. У постанові уряду сказано, що громадяни, які двічі порушили умови самоізоляції, підлягають примусовій госпіталізації.
 
Зокрема, уряд у зв’язку з пандемією коронавірусу вирішив також скоротити кількість діючих пунктів пропуску через кордон до 19, й усі, хто прибувають до України, повинні будуть пройти 14-денну обсервацію.
 
Щоправда, ця вимога не стосується дипломатів, членів міжнародних організацій, водіїв вантажних транспортних засобів, членів екіпажів повітряних і морських суден, якщо немає підстав вважати, що вони могли контактувати з інфікованими коронавірусом.
 
Рішення про посилення протиепідемічних і карантинних заходів поширюється на всю країну, однак місцева влада може вживати додаткових заходів. Зокрема, в Києві було вирішено розширити перелік місць, в яких заборонено перебувати без маски або респіратора.
 
В’їзд і виїзд у столиці з понеділка можливий лише через контрольно-пропускні пункти, причому на в’їзді в місто в обов’язковому порядку вимірюватимуть температуру у водіїв та пасажирів.
 
Мер міста Віталій Кличко також попередив, що якщо кількість інфікованих буде стрімко зростати, то влада столиці може прийняти рішення про заборону використання приватного транспорту, а також запровадити низку інших заходів.
 
Нагадаємо, що станом на вечір 5 квітня в Україні підтверджено 1 тис. 308 випадків коронавірусної хвороби COVID-19. Цей вірус уперше зафіксували в китайській провінції Хубей наприкінці 2019 року. З того часу зараження коронавірусом було зафіксовано у  170 країнах світу, включно з Україною. Починаючи з 11 березня Всесвітня організація охорони здоров’я визнала поширення хвороби пандемією.