Пандемія коронавірусу: США заборонили в’їзд на свою територію громадянам Євросоюзу

13.03.2020
Пандемія коронавірусу: США заборонили в’їзд на свою територію громадянам Євросоюзу

Генеральний директор Всесвітньої організації охорони здоров’я Тедрос Адханом Гебреєсус оголосив, що коронавірус спричинив пандемію.

Генеральний директор Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) Тедрос Адханом Гебреєсус оголосив на пресконференції в Женеві 11 березня, що розповсюдження коронавірусної інфекції вже можна характеризувати як пандемію.
 
 
«Найближчими днями ми очікуємо зростання заражених та зростання кількості смертей», -— попередив він.
 
 
За останні два тижні кількість випадків захворювання на COVID-19 за межами Китаю збільшилась у 13 разів, а кількість постраждалих країн — утричі, зазначив гендиректор ВООЗ. Загальна кількість випадків у 123 країнах досягла 126 тисяч, від хвороби померли 4,6 тисячі людей. Глава ВООЗ також засудив бездіяльність світової спільноти.
 
«Ми глибоко стурбовані як жахаючою швидкістю поширення вірусу, так і жахаючим рівнем бездіяльності у світі, — зазначив він. — Ми постійно це повторюємо, але скажу ще раз, щоб усі почули: всі країни, абсолютно все світове співтовариство має змінити свої звички в поточному періоді».
 
При цьому пан Гебреєсус підкреслив, що понад 90% зареєстрованих випадків припадають всього на дві країни. Представники 81 країни досі не заявляли про зараження своїх громадян коронавірусом, а ще у 57 країнах йдеться про менш як десяток випадків захворювань.
 
Найбільше інфікувань поза межами КНР зафіксовано в Італії — 12 тисяч 462, з них 827 випадків виявилися летальними. В Ірані коронавірусом інфікувалися близько 9 тисяч осіб (354 смерті), у Південній Кореї — 7 тисяч 755 (61), Франції — 2 тисячі 281 (48), Іспанії — 2 тисячі 277 (55), Німеччині — трохи менше двох тисяч (3), Японії  — 1 тисяча 335 (17), США — 1 тисяча 281 (38).
 
Президент Емманюель Макрон заявив, що Франція перебуває «на самому початку епідемії» і закликав французів до «прагматизму» та нагадав, що у 85% випадків нове захворювання перебігає у легкій формі. Канцлерка ФРН Ангела Меркель спрогнозувала, що короновірусом перехворіє більше половини мешканців Німеччини.
 
Тим часом виконавчий директор ВООЗ Майкл Райан наголосив: слово «пандемія» лише описує ситуацію, але не змінює того, що ми робимо. Як повідомляється на сайті ВООЗ, пандемія — це поширення нового захворювання в світових масштабах.
 
Влада Італії, де вірус у цей час розповсюджується найбільшими у світі темпами, вже навіть і не намагається його приборкати, а лиш робить спроби сповільнити темпи поширення хвороби.
 
Наразі на Апенінському півострові вже більше 12,5 тисячі хворих, з яких більше тисячі перебувають у реанімації в тяжкому стані. У зверненні до нації прем’єр-міністр Джузеппе Конте заявив: «Ми зупиняємо країну та всю її економіку. Відкритими залишаться лише продуктові магазини та аптеки. Не варто влаштовувати паніку в супермаркетах, вони працюватимуть».
 
Президент США Дональд Трамп, відомий провокативними та суперечливими заявами, 6 березня в ефірі телеканала «Фокс Ньюс» поставив під сумнів статистику смертності від коронавірусу, яку навела Всесвітня організація охорони здоров’я, але тепер заспівав іншої.
 
Він запровадив 30-денну заборону на подорожі з Європи до США. Формально причиною названо зростання кількості заражень коронавірусною інфекцією на європейському континенті.
 
А фактично це ще один політичний випад у бік нелюбого йому Євросоюзу, бо ситуація із захворюваністю у США ще гірша, ніж у деяких країнах ЄС. Про політичний характер його рішення свідчить і те, що воно не поширюється на відданого союзника Америки — Велику Британію.
 
Відповідно до постанови Трампа, всім іноземцям, які перебували у шенгенській зоні впродовж останніх 14 днів, забороняється прибувати до США. Заборона виключає американських громадян, а також осіб, котрі мають право на постійне проживання у США, та їхніх найближчих родичів — батьків або опікунів, подружжя та дітей.
 
Обмеження не стосуються й військовослужбовців збройних сил США, дипломатів, чиновників НАТО та людей, які приїжджають до США на запрошення уряду країни у справі боротьби з коронавірусом.
 
Постанова Дональда Трампа набуде чинності у п’ятницю, 13 березня, о 13:59. Пасажирів літаків, які прилітають до США до цього часу, допустять на територію країни.
 
Американський телеканал Сі-Ен-Ен із посиланням на свідчення деяких європейських послів у Вашингтоні повідомляє, що вони не знали про намір Дональда Трампа обмежити подорожі до США з Європи попри те, що перебували у контакті з Білим домом впродовж останніх днів. 
 
Українці мають безвізовий режим з ЄС. Офіційний документ щодо заборони свідчить, що лише ті з них, хто перебував у країнах шенгенської зони протягом останніх 14 днів, не зможуть в’їхати до США. Європейський союз має намір оцінити ситуацію, що склалася у зв’язку зі згаданим оголошенням президента США Дональда Трампа.
 
Як заявив президент Європейської комісії Шарль Мішель, Європа вживає всіх необхідних заходів для стримування поширення COVID-19, обмеження кількості уражених людей і підтримки досліджень.