Донецький «Олімпік» таки гратиме в УПЛ наступного сезону, а Даріо Срна повертається в «Шахтар»

21.06.2019
Донецький «Олімпік» таки гратиме в УПЛ наступного сезону, а Даріо Срна повертається в «Шахтар»

Екскапітан «гірників» Даріо Срна розпочне у «Шахтарі» тренерську кар’єру. (Фото з сайта ua-football.com.)

Уже не перший рік літнє міжсезоння в Українськiй професiйнiй лiзi супроводжується непорозумiннями щодо того, хто гратиме у наступному розгіраші. Не обійшлося без скандалів і цього разу. 
 
 
Матчі «плей-оф» за право грати в еліті запам’ятались гучними заявами команд, якi програли, про неоднозначне суддівство, а «Олімпік», який посів 9-те місце, спочатку взагалі не отримав сертифікат на наступний сезон.
 
 
Річ у тім, що команди донеччан U-19 та U-21 були дискваліфіковані за договірні матчі, через що регламент не дозволяв клубу грати в УПЛ. Ситуація розвивалась дуже стрімко. 
 
 
Спочатку на загальному зборі учасників Прем’єр-ліги представники усіх команд підтримали участь донеччан у сезоні 2019/2020. А вже наступного тижня Українська асоціація футболу підтвердила, що «Олімпік» таки отримає сертифікат.
 
Виявляється, тепер відсутність молодіжної та юнацької команд — не перешкода для гри в еліті. УАФ, розглянувши колективне звернення усіх клубів Прем’єр-ліги, внесла відповідні правки до Регламенту з атестації.
 
Таким чином, донеччани гратимуть у наступному розіграші чемпіонату України, а всі розмови про ще один «плей-оф» між «Чорноморцем» та «Волинню» — невдахами матчів «на виліт» — залишились тільки розмовами.
Футбольні функціонери затвердили і підвищення в еліту СК «Дніпро-1» та ковалівського «Колоса». 
 
Поки УАФ вирішувала долю останнього учасника чемпіонату, чемпіон та срібний призер минулого сезону — «Шахтар» та «Динамо» — оновлюють свої склади. «Гірники» відпустили двох захисників, на яких не розраховує новий головний тренер Луїш Каштру — Івана Ордеця та Олега Данченка. Вони тепер гратимуть у Росії: Ордець — за московське «Динамо», а Данченко — за казанський «Рубін».
 
Покинути команду може і Валерій Бондаренко, який поки встиг зіграти за основу «помаранчево-чорних» лише один матч. Він, iмовiрно, перейде в оренду в португальську «Віторію Гімарайнш».
 
Можливі втрати донеччан пов’язані і з уже колишнім наставником Пауло Фонсекою, який перебирається до італійської «Роми». За чутками ЗМІ, португалець може забрати з собою до Риму 3-4 футболістів, найчастіше у пресі фігурують імена Ісмаїлі, Тайсона та Маркоса Антоніо.
 
Що ж до придбань «Шахтаря», то в донецький клуб повертається екскапітан «гірників» Даріо Срна. Хорват увійде до тренерського штабу Луїша Каштру.
 
Активно працює на трансферному ринку і київське «Динамо»: «біло-сині» уже встигли продовжити контракт із головним тренером Олександром Хацкевичем та підписати першого новачка — ганського захисника Абула Кадірі.
 
Крім того, кияни безкоштовно відпустять у «Різеспор» Миколу Морозюка, який із січня грав за турецький клуб на правах оренди. Переїхати до Туреччини може і Денис Гармаш, яким цікавиться «Денізліспор».
 
За словами скаутів, привернув увагу італійських клубів лівий захисник Віталій Миколенко, який провів перший успішний сезон на дорослому рівні. Деякі ЗМІ навіть пишуть, що головний тренер національної збірної Андрій Шевченко рекомендував Миколенка своєму колишньому клубу — «Мілану».
Щоправда, помічник Шевченка у збірній Мауро Тасотті вважає, що 20-річний футболіст поки не готовий до виступів за «россо-нері». 
 
«У Миколенка дуже велика перспектива, але я не думаю, що він готовий до виступів за «Мілан» просто зараз, йому всього 20 років. Але я хотів би побачити його в італійському чемпіонаті у майбутньому, бо рівень Серії А набагато вищий за українську першість», — сказав Тасотті.