Горох посіяли, буряк досівають

27.04.2016
Горох посіяли, буряк досівають

Хід польових робіт

Як повідомила прес-служба Мінагрополітики, станом на 22 квітня ранні ярі зернові культури в Україні посіяли на площі 2,4 млн. га. Це 98 відсотків від прогнозу. Пшеницею навесні вже засіяли 161 тисячу, вівсом — 208 тисяч, ячменем — 1,8 мільйона гектарів. Горох сіяти закінчили повністю. Цього року він зайняв 224 тисячі гектарів проти минулорічних 168 тисяч.

Тим часом цукровим буряком ми вже засіяли 272 тисячі гектарів (минулого року було 202 тисячі), а соняшником — 2,3 мільйона гектарів (минулоріч — 806 тисяч). Посів кукурудзи на зерно проведено на площі 1,6 мільйона гектарів, а це 36 відсотків від прогнозу. Сою вже також висіяли на площі 309 тисяч гектарів, або 15 відсотків від прогнозованого.

Стан озимих

Обстеження посівів озимих зернових культур у кінці минулого тижня показало, що з посіяних 7,1 млн. га продовжують весняну вегетацію 99 відсотків посівів. У тім числі озима пшениця — на 5,9 млн. га, озимий ячмінь — на 0,97 млн. га, жито — на 0,14 млн. га. З усього обсягу озимини в доброму та задовільному стані 5,6 млн. га (79 відсотків), у слабкому та зрідженому стані — 1,4 млн. га, загинуло — 60,8 тис. га (1 відсоток).

З посіяних минулої осені 655,3 тис. га ріпаку весняну вегетацію продовжують посіви на площі 601,4 тис. га. З них у доброму та задовільному стані 67 відсотків, у слабкому 20, загинуло 13 відсотків озимого ріпаку.

Структура посівних площ

Загальна посівна площа сільськогосподарських культур в усіх категоріях господарств під урожай нинішнього року очікується в межах 26,5 млн. га. Зернові культури прогнозується посіяти на площі 14,4 млн. га, або 54 відсотки у структурі посівних площ. Це відповідає нормативам оптимального співвідношення культур у сівозмінах. Посів ярих зернових культур прогнозується на площі 7,4 млн. га. Структура зернового клину може дещо зрости за рахунок оптимізації площ кукурудзи на зерно та пізніх круп’яних культур.

У 2015/16 маркетинговому році експорт зернових може скласти понад 37 млн. тонн, і це буде найвищим показником експорту.

Забезпеченість насінням та добривами

За даними регіонів, при потребі в 335 тис. тонн насіння ярих зернових та зернобобових культур (без кукурудзи) до випробувальних лабораторій із визначення посівних якостей насіння Держсільгоспінспекції України надійшло на перевірку 433 тис. тонн, із них перевірено 372 тис. тонн і кондиційним визнано 371 тис. тонн. Це складає 111 відсотків від потреби.

Для проведення комплексу весняно-польових робіт заявлено та передбачається використати азотних мінеральних добрив — 676 тис. тонн, фосфорних — 152 тис. тонн, калійних — 118 тис. тонн.

На кінець минулого тижня господарства з урахуванням перехідних залишків задекларували наявність одного мільйона тонн поживних речовин мінеральних добрив. Це 107 відсотків від заявки, на 5 відсотків більше, ніж минулого року.

З початку весняно-польових робіт господарства вже внесли 628 тис. тонн поживних речовин, що майже на 10 відсотків більше проти минулорічного показника. Підживлення азотними добривами озимих зернових проведено на площі 6,8 млн. га, це 98 відсотків від потреби. Наявні залишки мінеральних добрив у господарствах складають майже 383 тис. тонн поживних речовин.

Засоби захисту та пальне

Заявлена потреба сільгоспвиробниками в ЗЗР для проведення комплексу польових робіт становить близько 28 тис. тонн, у тому числі гербіцидів — 18,4 тис. тонн. У господарствах наявно 27 тис. тонн пестицидів, у т.ч. 17,8 тис. тонн гербіцидів, що складає 97 відсотків від технологічної потреби. Остаточна потреба в асортименті та необхідній кількості пестицидів буде визначена відповідно до фітосанітарної ситуації на полях. Станом на 21 квітня захист рослин забезпечено на площі майже 6,4 млн. га, у тому числі проти бур’янів внесено гербіциди на площі 4 млн. гектарів, що відповідає минулорічному показнику.

Технологічна потреба сільгосптоваровиробників у пальному на період весняно-польових робіт цього року складає 402 тис. тонн дизпалива та 97 тис. тонн бензину. Вже придбано 404 тис. тонн дизпалива та 100 тис. тонн бензину, що з лишком покриває потреби.

Середні оптові ціни на дизпаливо — 16 503 грн./тонну (зменшились проти відповідного минулорічного періоду року на 14 відсотків); на бензин — 22 492 грн./тонну (зменшились на 4 відсотки).

  • І хліб, і до хліба

    Станом на 23 травня, за інформацією прес-служби Мінагрополітики, ярі зернові та зернобобові культури з кукурудзою при прогнозі 7,3 млн. га посіяли на площі 7 млн. га, суттєво перевершивши минулорічні показники. >>

  • Японський трактор у лізинг

    Як свідчить моніторинг ринку останніх років, найбільшою популярністю в українських аграріїв сьогодні користується техніка виробництва США. І рiч не тільки в тому, що засновника всесвітньо відомої компанії «Джон Дір» наші фермери сприймають як свого рідного інженера-емігранта Івана Козу. Американська техніка справді добре зарекомендувала себе в полях України. >>

  • Аграрна арифметика

    Міністерство аграрної політики і продовольства України сформулювало ключові напрями, за якими найближчим часом відбуватиметься реформування галузі. Комплексний стратегічний план, в основу якого їх і покладено, отримав назву «3+5». >>

  • Наша риба впіймала шхуну

    Апеляційний суд Одеси минулого тижня виніс остаточне рішення про конфіскацію на користь нашої держави турецької рибопромислової шхуни ZOR та близько п’ятнадцяти кілометрів сіток — знаряддя лову. Шхуна назавжди залишається в Україні. >>

  • Росіяни хочуть солі?..

    Росспоживнагляд дозволив українському державному підприємству «Артемсіль» відновити постачання солі до Росії. Очікується, що підприємство постачатиме до Росії 170 тисяч тонн солі щороку. Росспоживнагляд повідомив Федеральну митну службу про допуск продукції з 10 травня. >>