Гра, неприйнятна для Європи

29.11.2013
Гра, неприйнятна для Європи

Прихильники асоціації України та ЄС підписують символічну угоду від імені громадянського суспільства. (авторів.)

«Не підпише». Хоча саміт за участю глав держав — членів «Східного партнерства» та високих представників Євросоюзу відбудеться у Вільнюсі сьогодні, навіть найбільші оптимісти вчора облишили надії на те, що український керівник змінить рішення щодо «паузи» в питанні укладання Угоди про асоціацію України та ЄС.
«Така гра, в яку грає Президент Янукович, для нас неприйнятна», — заявив міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський на конференції громадянського суспільства, що відбулася вчора в будівлі Купецького клубу на проспекті Гедиміна, 35. Власне, цей захід за участю багатьох вагомих єврочиновників, наукових, громадських та політичних діячів став своєрідним прологом до саміту «Східного партнерства».

«Ну що ж, успіхів вам із Росією!»

«Я був у захваті від активності українського народу під час Помаранчевої революції 2004 року. Тоді величезна кількість людей збиралася на майданах, незважаючи на зимові умови, — каже міністр Сікорський. — Але ви змарнували свої можливості та добру волю ЄС [щодо активного просування євроінтеграції]. І мені здається, що зараз ви втрачаєте ще одну таку велику можливість». «Мені дивно бачити, що Україна зневажила руку ЄС та тепер чекає на допомогу від країни, яка зовсім недавно вводила проти неї економічні санкції. Гм, ну що ж — успіхів!» — саркастично заявив Радек Сікорський, маючи на увазі вибір Києва на користь Росії.

Глава МЗС Швеції Карл Більдт, присутній на одній дискусійній панелі з польським колегою, теж уже не стримував емоцій: «От Україна каже: ми, мовляв, поки що відкладемо асоціацію, розберемося зі своєю економікою й потім підпишемо. Але як же ви збираєтеся «розібратися», якщо в економіці у вас такий безлад?! Позиція і МВФ, і ЄС буде прозора: ми маємо бути впевнені, що вкладені [в Україну] гроші не пропадуть. Політика ж української влади нелогічна — вона хоче грошей, але вже не хоче договору про вільну торгівлю».

У зв’язку з таким розворотом офіційного Києва міністри Більдт і Сікорський прогнозують суттєвий відтік західних інвесторів з України.

«Можливо, з понеділка справді доведеться говорити про «похмілля Януковича», — із тінню посмішки каже Карл Більдт. Водночас представники ЄС говорять про наміри й надалі проводити активну політику щодо України та підписання асоціації з нею. «Ми бачимо позицію народу України, який просить не робити його заручником у цьому питанні, — зауважує глава МЗС Польщі. — Юлія Тимошенко теж озвучувала такі заяви. І, до речі, українська влада насправді багато зробила для розв’язання проблеми вибіркового правосуддя».

Півтораметрова ручка для Януковича

Про роль Майдану на конференції згадав і Ендрю Вілсон, старший дослідник Європейської ради з закордонних відносин (ECFR), фахівець з української проблематики: «Якщо після Помаранчевої революції в Україні настав час оплачених мітингів і політики збирали людей на вуличні акції за гроші, то зараз ми знову бачимо справжній натовп, який виходить на Майдан за ідею, і це позитивний момент».

Те, від чого наразі відмовилася влада, у Вільнюсі вирішили символічно зробити українські громадські організації. По завершенні панельної дискусії за участю Більдта і Сікорського представники громадянського суспільства України та Євросоюзу підписали свою «угоду про асоціацію». Бо «європейський вибір — пріоритет громадянського суспільства», — наголосив під прицілами телекамер координатор української національної платформи Форуму громадянського суспільства Україна—ЄС Олександр Сушко, який першим поставив підпис від імені України. З боку ЄС папір підписав співголова форуму в Купецькому клубі Кшиштоф Бобінський.

Ідеться про дуже символічний і, на жаль, анітрохи не офіційний акт. «Громадська угода» має вигляд набору ватманів, на першому з яких кривуватим почерком, від руки, написана коротка декларація, а далі — «автографи», залишені різнокольоровими фломастерами всіма небайдужими — українцями, представниками Грузії, Литви, Молдови, Вірменії тощо.

Як пообіцяли ініціатори акції, сьогодні «документ» вивісять в інтернеті, аби долучитися до його підписання міг кожен охочий, а згодом — привезуть у Київ, аби поповнити кількість підписантів.

Представники громадянського суспільства закликали створити відповідну платформу між Україною та ЄС і запросили до її участі всіх охочих.

Олександр Сушко презентував на конференції громадянського суспільства величезну ручку–«самописку» — інсталяцію, виготовлену українськими митцями на основі тисяч ручок, зданих небайдужими громадянами нашої країни у «фонд Януковича», аби Президент у Вільнюсі підписав Угоду про асоціацію. Вулична акція за участю півтораметрової ручки відбулася ввечері біля Палацу великих князів литовських, куди прибули на першу зустріч глави держав–учасниць саміту. Там пройшла вечеря, на якій продовжилися робочі переговори із залученням насамперед Віктора Януковича.

Також у рамках саміту відбувався бізнес–форум, у якому, зокрема, взяв участь перший віце–прем’єр–міністр України Сергій Арбузов. Він заявив, що переговори у Вільнюсі «принесуть ясність, подальшу співпрацю і збалансоване рішення».

Ще одна дискусія тривала в литовському Сеймі, де про європейське майбутнє України дискутували депутати. Зокрема, Віталій Кличко заявив, що заяви Президента Януковича про потребу «компенсації ризиків» для України з боку Євросоюзу — це «шантаж і здирництво», а вимагання грошей в обмін на дозвіл лікувати екс–Прем’єрку Юлію Тимошенко за кордоном нагадує йому сомалійських піратів.

А от нардеп від Партії регіонів Віталій Калюжний осоромився — як написав у «Твіттері» журналіст Сергій Андрушко, український парламентарій зачитував свою промову російською мовою, а тлумачі перекладали її на нашу державну.

«Угоду з ЄС підпише вже новий Президент після 2015 року»

Загалом, у ці дні у Вільнюсі перебувають навіть не десятки, а сотні українських політичних та громадських діячів різних калібрів. І саме Україна — в центрі уваги всіх заходів. Адже, при всій повазі до європейського поступу Молдови і Грузії, попереднє парафування угоди із цими країнами — надто малий масштаб, аби вважати форум вдалим.

Утiм говорити про те, що ЄС змінив свою колишню риторику на позицію «Вернись, я все прощу!» — не випадає. «Адже якби ми зробили виняток для однієї країни, то мусили б робити так і у відношенні до інших. А ми так не можемо — є чіткий перелік технічних вимог для асоціації, — зазначає міністр закордонних справ Польщі Радек Сікорський. — Якщо ви порушуєте правила — вам не місце в Європі». Також ЄС не має наміру змінювати свою позицію в питанні відправки Юлії Тимошенко на лікування за кордон, щоб переконати Київ підписати асоціацію, про це заявив уже єврокомісар з питань розширення Штефан Фюле.

«Мене надихає те, що європейські лідери розуміють — задній хід дав Президент Янукович, але не Україна. І я вірю що двері Європейського Союзу для нас залишаються відчиненими», — сказав у коментарі «УМ» лідер фракції ВО «Батьківщина» Арсеній Яценюк. — Угоду про асоціацію підпише вже новий Президент України».

«Особисто для Віктора Януковича немає жодного резону підписувати Угоду про асоціацію, адже його головна мета — зберегти владу після 2015 року, — вважає Яценюк. — Скажіть, яким чином він міг би це зробити, якби Україна підписала угоду з ЄС? Адже в такому разі він був би зобов’язаний забезпечити проведення чесних і демократичних виборів».

Що опозиція робитиме далі і чи зберігатиме Євромайдан? «Стратегія опозиції надалі зрозуміла: готуватися до виборів, обирати нового Президента, уряд, європейський парламент, — владу, яка буде підписувати і ратифікувати цю угоду. І це я говорю про короткотермінову перспективу, бо виборча кампанія стартує вже фактично через рік.

Можна сказати, що це — вже початок президентської гонки», — сказав Яценюк у кулуарах вільнюського громадського форуму. Він не заявляв прямим текстом, що Євромайдан буде розпущено, але дав зрозуміти, що підтримувати постійний мітинг після вільнюського саміту — безсенсово. Адже «люди знову довели, що ми готові боротися і відстоювати свої свободи. Далі слід обрати на виборах 2015 року проєвропейського Президента, який підпише Угоду про асоціацію з ЄС. Це довгий шлях, на якому будуть і майдани, і протистояння в парламенті, і багато роботи всередині та за межами України», — констатував пан Арсеній.