Гарантований гарант

29.11.2011
Гарантований гарант

Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.

«Президентів у Росії було троє: той, хто висунув Путіна, той, кого висунув Путін, і, власне, сам Путін». «Путін із Медведєвим — убивці! Вони вбили мою мрію коли–небудь стати президентом Росії!» Таких анекдотів у російському сегменті інтернету зараз безліч. Хоча насправді росіянам, принаймні свідомим, не до сміху. У неділю, 4 грудня, в РФ відбудуться парламентські вибори, на яких виграє партія влади — «Єдина Росія» (хоча опоненти вже давно не називають її інакше, ніж «Партія жуліков і воров»). А ще через чотири місяці країна обере нового президента — Володимира Путіна. Результат виборів визначено заздалегідь, і в підсумках голосування не сумніваються ні влада, ні народ. Хоча останньому роль статиста не подобається дедалі більше, і освистання Путіна у спорткомплексі «Олімпійський» — яскраве тому свідчення. Втім на шлях ВВП у президентське крісло така дрібна прикрість навряд чи вплине. А шлях цей офіційно розпочався позавчора в іншому спорткомлексі — «Лужники», де на другому етапі свого з’їзду «єдинороси» одностайно висунули чинного прем’єра кандидатом на посаду глави держави. І цього разу багатотисячний зал випромінював на адресу Володимира Володимировича винятково «щенячі» емоції.

Перший етап з’їзду, нагадаємо, відбувся 24 вересня. І вже тоді було вирішено: нинішній президент Дмитро Медведєв очолить список «Єдиної Росії» на парламентських виборах (а згодом і уряд), а нинішній глава кабміну повернеться у президентське крісло. Тож недільне голосування було суто формальним. Але, як зазначають експерти, з точки зору передвиборчого піару «Єдиної Росії» — незайвим. Бо, попри невблаганне зниження популярності, Путін і досі користується любов’ю більшості простих росіян. Хоча в того, хто знайомий iз настроями російського народу лише за дописами інтернет–користувачів, може скластися цілком протилежне враження.

З’їзд проходив у найкращих традиціях радянських партзібрань. Путіна, який увійшов до зали пліч–о–пліч із Медведєвим, попросили «на царство» представник робітничого класу (сталевар–пенсіонер), матір 19 дітей та «інтелігент» — режисер Станіслав Говорухін, який доводив необхідність нового президентства ВВП цитатами із Солженіцина про те, що молодій демократії потрібна сильна влада, а не свобода.

Потім на трибуну вийшов Медведєв, скромно нагадавши, що це він першим запропонував висунути в президенти Володимира Володимировича й таким чином «остаточно й офіційно визначити стратегію та мету на тривалий період». «Ми заявляємо, які люди можуть забезпечити ці цілі. Імена відомі, програма сформульована. Все гранично ясно. Але тільки народ вирішить, хто з політиків достойний довіри!» — насамкінець схаменувся президент. І ще трохи «попросвіщав» аудиторію про те, як добре стало жити в Росії за останні десять років: і зарплати в 7–8 разів виросли, і бідність та злочинність стрімко скорочуються, і економіка квітне буйним цвітом.

Тему підхопив головний герой. «Величезний етап — відновлення Росії — пройдено. Тепер наше завдання — збудувати сильну, багату, успішну Росію ХХІ сторіччя», — наголосив Путін, зазначивши, що розвиток цієї передової супер–Росії має відбуватися «для людей, а не коштом людей». І роз’яснив, у чому головна біда великої держави: в ницих людцях, які спекулюють на проблемах, хоча свого часу вже «порулили країною й довели її до повного розвалу (СРСР)», «розграбування в 1990–х», «крові на Північному Кавказі» тощо. Особливо небезпечними, судячи зі слів прем’єра–президента, є опозиційні «грантожери», яким «промивають мізки західні консультанти». «Іуда — не найпопулярніший у народі персонаж», — зловісно нагадав Путін цим безпринципним зрадникам (єдиної) Росії.

Упродовж усього з’їзду 11–тисячний зал (переважно «масовка» з членів «Молодої гвардії») регулярно вибухав оплесками і скандуванням: «Путін! Народ! Медведєв!» Якоїсь миті старання молоді видалися Володимиру Володимировичу недостатніми, і він покартав: «Ладно там «Медведєв», «Путін»... Але коли скандують «Росія» — має звучати весь зал! Ану–но ще раз!»

За висунення Путіна в президенти одностайно проголосували 614 делегатів із 621. Решта сім бюлетенів десь «загубилися».

 

АНЕКДОТИ З ПРИВОДУ

Найменша демократія у світі — це Росія. Тільки дві людини голосують, і голос тільки однієї зараховується.

* * *

На вибори президента Росії Володимира Путіна заявлено вже п’ять кандидатів.

* * *

Пішов Путін до президента, а президент — теж Путін.

* * *

Після голосування у 2012 році Дмитро Медведєв повертає ядерний чемоданчик Путіну.

— Та ну, можеш його собі залишити.

— Що, правда?!

— Ну і наївний же ти, Дімон. Так я тобі й дав справжній.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>