Україна в епіцентрі скандалу,

23.09.2009

Україна в епіцентрі міжнародного фармакологічного скандалу. Днями німецька компанія «Берлін­Хемі АГ» була звинувачена в обмані українських громадян. «Прокурором» виступило Об’єднання організацій роботодавців медичної та мікробіологічної промисловості України (ООРММП). Президент Об’єднання Валерій Печаєв заявив, що німецька фармакологічна компанія недобросовісно рекламує препарат «МЕЗИМ®ФОРТЕ», який нібито насправді абсолютно не ефективний.

Дивне твердження викликало досить жваву дискусію як серед простих громадян, так і серед працівників фармакологічної сфери. Це і зрозуміло. За 2008 рік було продано близько 12 мільйонів упаковок «МЕЗИМ®ФОРТЕ». При цьому зафіксованих фактів звернень громадян щодо того, що ліки не допомогли, не було. Більше того, динаміка продажів препарату демонструє зростання попиту на «неефективний» МЕЗИМ. Невже кожен четвертий житель України не може визначити, чи подіяв препарат, чи ні?

У свою чергу, сам виробник категорично спростовує закиди української сторони. За даними «Берлін­Хемі АГ», препарат пройшов величезну кількість тестів у кількох європейських країнах — усі успішні. Крім того, на вимогу МОЗ України, він пройшов додаткове тестування вже на теренах нашої держави. За що і отримав ліцензію для продажу ліків на українському ринку.

Гастроентерологи, у свою чергу, щиро здивовані такими заявами пана Печаєва, оскільки більшість із них призначає цей препарат як дієвий. Більше того, через відсутність побічних ефектів «МЕЗИМ®ФОРТЕ» призначають дітям. І лікарська практика доводить, що препарат справді діє і допомагає.

— Мезим? Це найкращий препарат, — говорить київський гастроентеролог Ольга Володимирівна. — І я, і моя сім’я ним користуємося. Щодо «допомагає» — «не допомагає». Існують різні групи препаратів, і всі вони порізному впливають на організм. Ми лікуємо пацієнтів за клінічними проявами. Ферментів має бути у достатній кількості. Саме тому залежно від ситуації лікар особисто приймає рішення щодо дозування і умов прийому того чи іншого препарату. Стосовно «МЕЗИМ®ФОРТЕ» (3500), то, частково розчиняючись у шлунку та вивільняючи ферменти, він нібито дає сигнал підшлунковій залозі, що до неї ззовні іде допомога. Залоза одразу реагує. Тому необхідно обов’язково звертатися до лікаря, щоб він особисто визначив препарат, його дозування та спосіб прийому. При такому підході «неефективність» буде повністю виключена.

Враховуючи такі протиріччя між заявами чиновників і реальною медичною практикою зі схвальними відгуками пацієнтів, напрошується висновок, що це чергова нечесна гра вітчизняних бізнесових структур. Такої самої думки дотримуються експерти фармакологічної промисловості. Певно, хтось із конкурентів «МЕЗИМ®ФОРТЕ», розуміючи, що «не дотягує» за якістю до «німця», вирішив підірвати довіру до препарату та «відкусити» у нього частину ринку збуту. Поки що підозри в нечесній конкуренції найбільшою мірою падають на групу фармпідприємств «Лекхім», власником яких є пан Печаєв. Підприємства випускають аналог — препарат «Панкреазим» на основі панкреатину (речовина, яка також є основною у «МЕЗИМ®ФОРТЕ»). Витримувати конкуренцію із виробником з незаплямованою репутацією важко. Отже, недобросовісний конкурент вирішив штучно зламати довіру до «МЕЗИМ®ФОРТЕ». Цікаво, чи вдасться?

Євген САМОЙЛОВ