Почути кожного

23.09.2009
Почути кожного

(Миколи ЛАЗАРЕНКА.)

«Ключовий і безальтернативний засіб навести порядок у нашій державі — це конституційна реформа. Я твердо наполягаю на конституційних змінах, які повинні виправити всі нинішні протиріччя. Відтак я підписав Указ про проведення загальнонаціонального обговорення проекту Конституції, внесеного Президентом України. Я готовий вислухати думку кожного українця. Вірю, що таке обговорення викличе широку громадську реакцію, яка змусить членів парламенту подбати не про свої крісла, а про свій народ».

Щиро ваш, Президент України Віктор Ющенко.

 

Конституція Президента допоможе навести порядок і відновити справжні права та свободи для всіх українців.

Серед її положень найважливішими вважаю такі:

— Конституція Президента забезпечить справжній захист ваших прав та свобод у всіх сферах життя. Влада повинна здійснювати свою справжню функцію — служити людині.

— Люди отримають право подавати до парламенту проекти законів, які депутати матимуть розглядати якнайшвидше. Аби краще захистити права людини, я запропонував скоротити втричі — до однієї доби — строк затримання без рішення суду. Кожен зможе звертатися для захисту своїх прав не лише до звичайного суду, а й до Конституційного Суду України.

— Конституція Президента забезпечить однакові правила для всіх шляхом скасування депутатської недоторканності. Ті, хто складають закони та запроваджують правила, повинні нести таку саму відповідальність, як і всі інші.

— Конституція Президента зменшить кількість депутатів Верховної Ради. Нам необхідний професійний та ефективний парламент, що працюватиме задля блага всієї України. Один зі способів зробити парламент більш ефективним — зупинити розбазарювання коштів шляхом зменшення кількості депутатів.

— Конституція Президента запровадить таку систему виборів, щоб ви знали, кого обираєте. До парламенту депутати обиратимуться за відкритими списками — голосувати можна буде не лише за партію, а й за кандидатів. Для місцевих рад буде повернуто мажоритарну систему (голосування безпосередньо за кандидатів) — щоби кожну громаду представляв конкретний депутат, з якого люди могли б спитати. Це допоможе людям, а не політикам, вирішувати та обирати тих, хто представлятиме їх у парламенті.

— Ця Конституція поверне у ваші руки право обирати майбутнє України. Не буде змов політиків за спиною людей — буде обрання влади народом. Повноваження між органами влади буде розподілено так, аби кожен робив свою роботу і відповідав за неї.

Зі змістом проекту можна ознайомитися в інтернеті за адресою: www.president.gov.ua/content/const_proekt.html  

 

ЗВОРОТНІЙ ЗВ’ЯЗОК

Президент Віктор Ющенко очікує побажань та пропозицій до свого проекту Конституції України.

Свої коментарі та пропозиції надсилайте:

поштова адреса: Україна, 01030, Київ, вул. Пирогова, 7а, Національний інститут стратегічних досліджень; проект «Конституція Президента України Віктора Ющенка»;

е­мейл: [email protected]