«Я не бачу ваші руки!»

23.09.2009
«Я не бачу ваші руки!»

Учора парламент нарешті запрацював. Такої ділової атмосфери у сесійній залі та кулуарах не було вже віддавна. По суті, ВР перебувала у заблокованому стані ще з початку літа. Вчора «регіонали» зняли блокаду з трибуни, хоча в залі розвісили плакати: «Примусимо владу підвищити пенсії та зарплати» і «Партія регіонів захистить соціальні гарантії людей». «Сині» вгамувалися, тому що було досягнуто умови про першочерговий розгляд соціальних проектів. Щоправда, коаліція виконала умову своїх колег у доволі хитрий спосіб.

 

«Перекличка» від Литвина

Більшість Верховної Ради вирішила: за соціальні проекти про підвищення розміру мінімальних зарплат і пенсій слід голосувати в поіменному режимі. За проект постанови, внесений Головою ВР Володимиром Литвином, висловилося 240 народних депутатів — усі фракції, крім Партії регіонів та частини «Нашої України». Проект передбачав, що голосування здійснюватиметься шляхом підіймання рук: спікер зачитуватиме імена парламентаріїв, а вони мають продемонструвати своє висловлення і озвучити його в мікрофон.

Усім відомо, що на засідання парламенту ходить далеко не весь депутатський корпус. Отже, постанова Верховної Ради на ділі означала: «регіоналам» буде важко провести свою ініціативу через сито парламентської зали.

«Дони» були невдоволені рішенням парламенту. Віктор Янукович–молодший, який недавно ступив на весільний рушник, скаржився журналістам: «Наскільки я бачу по зміні процедури, то все робиться для того, щоб зірвати голосування». Відповідаючи на запитання, як голосуватиме його батько, син зніяковів — з усього було видно, що йому неохота спілкуватися з пресою — і порадив запитати у самого Віктора Федоровича.

А сам Янукович–старший у цей день перебував у відрядженні. Ближче до обіду в парламентських кулуарах з’явилася інформація, що Віктор Федорович перервав робочу поїздку на Сумщину, аби все–таки взяти участь у засіданні Ради. «Регіони» почали обдзвонювати та викликати й інших депутатів, щоб мобілізувати їх на голосування–«перекличку».

«Держава не потягне»

Натомість фракції коаліції відкидали звинувачення «регіоналів» — буцімто поіменне голосування є провокацією. «Ми приймали постанову задля того, щоб потім чітко показати, яка саме політична сила довела до такого абсурду, коли при падаючій економії робляться кроки, що спровокують галопуючу інфляцію, — обурювався в коментарі «УМ» БЮТівець Сергій Соболєв. — Імена «героїв», які розкручують інфляцію, треба скрізь надрукувати, щоб люди їх знали. Для цього ми й робили голосування поіменним».

Фракція БЮТ, як можна було здогадатися, висловилася проти ухвалення будь–якого із проектів, що передбачали підвищення «мінімалки», — а їх було аж три. «Щоб зекономити час, хочу повідомити: наша фракція не голосуватиме, тому не піднімайте наших депутатів, — заявив із трибуни голова фракції БЮТ Іван Кириленко. — Ми виступаємо за підняття соціальних стандартів, але обґрунтоване». Кириленко додав, що уряд провів відповідні підрахунки і виклав їх у проекті бюджету.

Заступник міністра фінансів Володимир Матвійчик теж висловив думку, що ухвалення будь–якого із законопроектів загрожує зростанням інфляції. «Профінансувати від 40 до 470 мільярдів гривень за рахунок неінфляційних коштів неможливо. Фінансування можна здій­снити лише за рахунок збільшення дефіциту бюджету, рівня інфляції, перекладання на дітей і внуків нинішніх боргів, збільшення кількості безробітних — а це гріх», — зазначив заступник міністра.

І знову кожен голос — важливий

Народні депутати Михайло Папієв та Олександр Пеклушенко, які виступили авторами двох проектів, заявили на брифінгу, що Партія регіонів готова підтримати всі документи, котрі стосуються «мінімалки». «Я особисто голосуватиму і за проект Пеклушенка, і за проект Зарубінського. Для мене важливо, щоб покращення життя відбулося», — заявив пан Папієв. Невдовзі й уся фракція «регіоналів» заговорила про те, що підтримує проект Олега Зарубінського. Соратники Януковича казали: це, звісно, не те, чого хотілося, але пропозиція від Блоку Литвина все–таки краща, ніж пропозиції, які подала Юлія Тимошенко. Для ілюстрації: Зарубінський пропонує із січня 2010 року встановити розмір мінімальної зарплати на рівні 869 грн., а уряд — розміром у 681 грн.

Проект «литвинівця» Зарубінського підтримала фракція комуністів і — що досить несподівано — група «За Україну!». Голова «ЗУ!» В’ячеслав Кириленко сказав, що його група підтримує документ, «аби продемонструвати, що питання підвищення соціальних стандартів треба зрушувати з місця і ці виплати реально піднімати». При цьому він розкритикував Партію регіонів і Блок Юлії Тимошенко за те, що вони не могли домовитися про нормальне засідання парламенту раніше, і за цей час було втрачено мільйони гривень і багато можливостей. Кириленко звинуватив дві найбільші фракції у безвідповідальності, бо вони оцінюють проекти не за змістом, а за тим, хто був автором документа.

Із голосами «заукраїнців» проект Зарубінського отримав певні перспективи. Фракції Партії регіонів, Компартії, Блоку Литвина сумарно мали 220 голосів, а група «За Україну!» могла б додати ще з десяток. Все залежало від дисциплінованості та позиції окремих депутатів.

* * *

Парламент мав узятися за голосування на вечірньому засіданні. Чергова перер­ва затягнулася і... закінчилася черговою блокадою трибуни у виконанні «регіоналів». Таким чином партійці Януковича відреагували на небажання Верховної Ради відмовитися від поіменного голосування руками.

Спікер Литвин закрив засідання. Розійшлися знову ні з чим.