Старий і ґрати

23.09.2009

Недарма кажуть — від тюрми та від суми не зарікайся. Мешканець Тайваню Сунь Сінмін 96 років прожив, не маючи проблем із законом, аж доки його не засудили до трьох місяців ув’язнення. Дідуся, який колись працював у залізничній компанії, звинуватили в незаконному захопленні помешкання — він нелегально жив у гуртожитку свого колишнього роботодавця.

Щоб не сісти за ґрати, пенсіонер міг заплатити штраф. Але вирішив цього не робити: по–перше, людина він бідна, а по–друге, дах над головою теж відібрали. То, логічно розсудив чоловік, чому б хоч три місяці не скористатися казенним помешканням і харчами.

Але побачивши такого старезного діда, керівництво в’язниці категорично відмовилося садити його в камеру. Мовляв, він же на ладан дише, а допомагати йому вдягатися–роздягатися, митися тощо в обов’язки тюремного персоналу не входить. Хоча в інтерв’ю журналістам дідусь–правопорушник наголосив, що цілком спроможний за собою доглядати. І висловив обурення тим, що суд проігнорував його аргументи, засудивши «по суті ні за що». Наразі тюремне начальство погодилося дозволити йому лягти у в’язничну лікарню.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Якщо 96–річного Сунь Сінміна офіційно вважають найстарішим ув’язненим Тайваню, то трирічний хлопчик із шотландського містечка Стратклайд днями став наймолодшим підозрюваним в історії правосуддя Великої Британії. Дитину підозрюють у «вандалізмі і псуванні майна» — заяву до поліції написали чи то його власні батьки, чи сусіди (про це поки не повідомляється). Правоохоронці були змушені завести відповідну страву, але хлопчикові нема чого боятися: згідно із шотландським законодавством, навіть за скоєння кримінального злочину дітей віком до восьми років не засуджують.