Із Бреста — з перемогою

23.09.2009
Із Бреста — з перемогою

Перемогу на чемпіонаті світу жіноча парна четвірка підтвердила «золотом» у Бресті. (Фото з архіву Анастасії Коженкової.)

Менше місяця минуло з того часу, як вітчизняні веслувальники вибороли золоту нагороду на чемпіонаті світу в Польщі, а днями вони підкорили нову вершину.

Із 18 по 20 вересня в білоруському Бресті близько 800 веслувальників із 32 країн змагалися за медалі чемпіонату Європи. Білоруси, які два роки тому перетворили Брестський канал на базу підготовки своїх олімпійців, уперше проводили змагання такого рівня, а в суперечці за проведення цих стартів обійшли кілька європейських міст.

 

Упевнені четвірки...

«Синьо–жовта» делегація покладала найбільші сподівання на жіночу парну четвірку, яка нещодавно стала чемпіоном світу в Познані. І на двох останніх європейських форумах Україна саме в цьому класі фінішувала першою. Дівчата не підвели й тепер: у місті над Західним Бугом Світлана Спірюхова, Анастасія Коженкова, Тетяна Колесникова та Яна Дементьєва впевнено здобули «золото», випередивши італійок, які прийшли другими, аж на вісім секунд! Третіми фінішували румунки.

«Насправді ми перемогли не настільки легко, як це може здатися. Уже осінь, вода в цей час стає «важкою» для веслування, тому довелося докласти чимало сил», — розповіла «УМ» про особливості звершення Коженкова. Спортсменка звернула увагу на те, що європейський та світовий старти відбулися з невеликим проміжком у часі, що спричинило додаткове навантаження на спортсменів.

Потішила «золотом» і чоловіча парна четвірка. Геннадій Захарченко, Володимир Павловський, Костянтин Зайцев та Сергій Гринь перемогли не так переконливо — випередили білорусів на секунду. Утім радість тріумфу це не применшує.

...і несподівані вісімки

А ще надзвичайно тішить «срібло» чоловічої вісімки, адже в цьому класі наші хлопці ще не потрапляли до числа призерів. Два роки тому на континентальних стартах у Польщі український екіпаж був четвертим, і лише зараз українська скарбничка збагатилася медаллю. Чемпіонам, полякам, ми програли дві секунди.

Четвертою нагородою, яку веслувальники з України здобули в останній день змагань, коли відбувалися всі фінали, стала «бронза» жіночої вісімки. Наші співвітчизниці поступилися лише румункам та білорускам.

«Ми вірили в жіночу четвірку, а от ще три медалі стали для нас сюрпризом», — зізнався «УМ» головний тренер української збірної Юрій Родіонов. Екіпажі вісімок були сформовані зовсім недавно, тому їхні позитивні результати дають надію на нові перемоги.

Збірна України посіла друге командне місце на турнірі, пропустивши вперед тільки греків. Представники Еллади чотири рази підіймалися на найвищу сходинку п’єдесталу й одного разу — на другу.