Підтримка родин захисників: дружина бійця відкрила «психологічний» центр

12:04, 04.02.2024
Підтримка родин захисників: дружина бійця відкрила «психологічний» центр

Коли чоловік йде на фронт, дружина починає виконувати завдання, які раніше виконували двоє. (Фото: Львівська міська рада)

Дружина військовослужбовця відкрила центр психологічної підтримки для родин захисників. Така ідея у жінки виникла в час періоду, коли чоловік перебував на фронті.

 

Як інформує УМ, про це Софія Гребеник розповіла у програмі "Війна і волонтери".

 

"Я вимушена переселенка з Києва до Львова. Мого чоловіка мобілізували минулого року в липні, – розповідає Софія Гребеник. –  Нашій дитині було три місяці. У мене нашарувалося повномасштабне вторгнення, післяпологова депресія, я сама у Львові.

 

Для мене стало викликом не лише те, що я стала самотньою мамою і повинна дитину виховувати, собаку, продовжувати працювати, соціалізовуватися, але й те, що моє звичне коло оточення перестало мене розуміти. Більшість жінок були разом з чоловіком, а я була сама. І це, крім фізичного, було дуже тяжко переживати емоційно і психологічно. Я намагалася себе витягувати за допомогою спорту та психотерапевтів. Шукала групи підтримки і не змогла знайти".

 

Тоді у Софії з'явилася ідея організувати центр психологічної підтримки, де жінки могли б знайти однодумців та отримати психологічну допомогу.

 

"Я почала шукати партнерів, щоб реалізувати ідею, – каже Софія Гребеник. – Знаєте, коли чоловік йде на фронт, дружина починає виконувати завдання, які раніше виконували двоє. До прикладу, чоловік приймав багато рішень, це зразок для дитини, це виховання дитини, це підтримка дружини в післяпологовий період.

 

Я сама орендувала квартиру з відключенням світла. З малою дитиною, з собакою, я спускалася з сьомого поверху кожного дня по кілька разів. Я розуміла, що я така не одна, я намагалася знайти однодумців. Оскільки я така активна, я писала в чати сусідам, друзям, що мені потрібна допомога в конкретних речах. Але не всі можуть так себе тримати. Тому я вирішила допомогти".

 

Як повідомляла УМ, в КНУ імені Тараса Шевченка психологічна служба розширює свою діяльність, надаючи психологічну підтримку ветеранам та їхнім сім'ям.