Унікальну операцію вперше провели в Україні: немовля не могло повноцінно дихати

11:39, 16.01.2024
Унікальну операцію вперше провели в Україні: немовля не могло повноцінно дихати

В Україні вперше провели операції немовляті, яке не могло повноцінно дихати.

Вперше в Україні у Національній дитячій спеціалізованій лікарні «Охматдит» провели операції на грудній клітці дитині із асфіксичною торакальною дистрофією.

 

Як інформує УМ, про це написала пресслужба лікарні «Охматдит» у Фейсбуці.

 

Хлопчик народився з рідкісним синдромом — асфіксична торакальна дистрофія, який зустічається не частіше ніж 1 раз на 130 тисяч новонароджених. У таких дітей мала грудна клітка дзвіноподібної форми, яка обмежує роботу легень.

 

«Природній перебіг дуже тяжкий, особливо якщо симптоматика розвивається у дітей до 1 року. Зазвичай маленькі пацієнти помирають від дихальної недостатності, повторних пневмоній або стають залежними від апаратів штучного дихання», — зазначили в «Охматдиті».

 

Спеціалісти лікарні вперше в Україні застосували до немовляти спосіб хірургічного лікування — латеральну торакальну експансію. Операція дозволяє послідовно збільшити обʼєм обох половин грудної клітки. Такі втручання проводилися лише в кількох провідних клініках США, Британії та Італії.

 

Дитині провели операцію у два етапи: у 1,5 місяці на правому боці та у 2,5 місяці на лівому.

 

«Суть операції полягає в тому, що послідовно пересікаються 6 ребер в шахматному порядку. А потім зʼєднуються спеціальними металевими конструкціями таким чином, що з довгих сегментів двох ребер робиться одне вдвічі довше ребро. За рахунок цього збільшується обʼєм грудної клітки», — пояснив хірург Євген Руденко.

 

Нині у хлопчика загоїлися післяопераційні рани, він тренується самостійно дихати, а обстеження показали, що обʼєм грудної клітки збільшився.

 

Додамо, що на початку січня в Україні провели унікальну одномоментну операцію — дитині пересадили печінку та виправили ваду серця.

 

Як повідомляла УМ, Унікальна операція: в Україні одночасно вперше пересадили легені та серце одному пацієнту.