В Україні планують вакцинувати кожного другого до кінця року

09:41, 08.08.2021
В Україні планують вакцинувати кожного другого до кінця року

МОЗ закликає українців вакцинуватися вже зараз наявними препаратами, не чекаючи чергового спалаху епідемії. (Фото Офісу генпрокурора)

Головний санітарний лікар України Ігор Кузін каже, що влада планує вакцинувати понад 50% населення України до кінця 2021 року.

 

Тоді як до кінця осені МОЗ розраховує, що 5 млн громадян вже будуть повністю щеплені проти Covid (йдеться про 10 млн доз вакцини).

 

Як інформує Україна молода, про це пан Кузін сказав у інтерв’ю Радіо Свобода.

 

«До кінця року. До кінця осені у нас стоїть мета зробити 10 мільйонів щеплень, тобто це вакцинувати 5 мільйонів людей», – заявив головний санлікар.

 

За його словами, 6,4 мільйонів щеплень вже зроблено. Зокрема, від початку вакцинальної кампанії щеплено 4 055 092 людини, з них отримали одну дозу – 4 055 090 людей, повністю імунізовані – 2 353 218 осіб. Загалом проведено 6 408 308 щеплень.

 

Пан Кузін також повідомив, що до кінця року Україна має отримати ще 17 мільйонів доз Covid-вакцини виробництва Pfizer/BioNTech, однак вакцинуватися треба вже зараз наявними препаратами, не чекаючи чергового спалаху епідемії.

 

«Pfizer, Moderna, AstraZeneca демонструють ефективність десь на рівні 91-95%. Тобто рівень захисту умовно вище. Однак дійсно ми маємо рахувати таким чином, що вакцинуватися треба якнайшвидше і вакцинуватися треба саме тією вакциною, яка є зараз.

 

Я ніколи не радив і не буду радити чекати можливості обирати вакцину. Дійсно, наприклад, до кінця року Україна отримає ще 17 мільйонів Pfizer. Однак спалах може статися раніше, аніж ця вакцина вже доїде і буде можливість вибирати», - каже головний санітарний лікар.

 

Нагадаємо, після двох щеплень міжнародне свідоцтво про вакцинацію проти COVID-19 українці можуть отримати у свого сімейного лікаря.

 

Як повідомляла «УМ», Ігор Кузін наголошував, що висока смертність при інфікуванні коронавірусним штамом «Дельта» спостерігається саме серед невакцинованих людей.