Коронавірус: Україна отримає вакцини для 20% населення

21:03, 18.11.2020
Коронавірус: Україна отримає вакцини для 20% населення

Вакцини від американського виробника Moderna. (Фото з ФБ-сторінки Віктора Ляшка)

Глобальний фонд доступу до вакцин проти COVID-19 (COVAX) виділить Україні вакцини від коронавірусу на безкоштовній основі для 20% населення.

 

Як повідомляє Україна молода, про те, що Глобальний фонд підтвердив ці наміри заявив головний санітарний лікар, заступник голови МОЗ Віктор Ляшко у середу ввечері.

 

"Сьогодні стало відомо, що Україна як одна з країн, яка включена в роботу глобального механізму COVAX, має можливість одержати вакцини від коронавірусної хвороби в кількості доз, що дорівнює 20% населення безкоштовно. Це означає, що близько 4 млн громадян України зможуть вакцинуватися в першій половині 2021 року за рахунок фінансової підтримки з боку міжнародних партнерів і урядів інших країн", - написав Ляшко у соцмережах.

 

За його словами, в глобальний механізм COVAX включений кандидат у вакцини від американського виробника Moderna, попередні результати дослідження якого показали 95% ефективності попередження розвитку коронавірусної хвороби COVID-19.

 

"Ставимо перед собою завдання забезпечити імунізацію якомога більшої кількості населення перевіреними, якісними і безпечними вакцинами в 2021 році як за рахунок глобальних ініціатив, так і за рахунок державного бюджету України", - підкреслив Віктор Ляшко.

 

Зазначимо, що дані головного санітарного лікаря не збігаються з точки зору математики. Хоч перепису в Україні не було дуже давно, але зараз населення точно не 20 мільйонів (якщо 4 млн — це 20%). Так званий електронний перепис станом на 1 грудня 2019-го показав, що в Україні 37 мільйонів 289 тисяч людей.

 

Прес-секретарка Віктора Ляшка Оксана Фартак пояснила журналістам, що вакцину треба вводити двічі, тому все у дописі правильно. Тобто доз буде 8 мільйонів, але їх вистачить на 4 мільйони людей. Тобто де-факто безкоштовних вакцин вистачить на близько 10% населення.

 

Пізніше заступник міністра МОЗ додав: "Оновлення для тих, хто вже розганяє зраду. 20% населення, 8 млн доз і (!!!) 4 млн населення, так як зараз мова йде про двократне введення вакцин!".

 

Раніше Віктор Ляшко стверджував, що Україна отримає COVID-вакцину за спеціальною ціною. На її закупівлю в Бюджеті-2021 передбачено 1 млрд гривень. Тоді йшлося про не менше 8 млн доз вакцини, якщо ліки потрібно буде вводити один раз, і 16 млн доз, якщо буде дворазове введення.