Над Києвом ветерани підняли найбільший прапор України, фото

12:05, 23.08.2021

Найбільший прапор України підняли ветерани АТО/ООС на території Меморіального комплексу «Національний музей історії України у Другій світовій війні» у понеділок.

 

Саме тут рік тому установили щоглу із найбільшим прапором.

 

Як повідомляє Україна молода, церемонія відбулася з нагоди Дня Державного Прапора України.

 

Урочистості відбулися за участю київського міського голови Віталія Кличка і загальновійськового взводу роти Почесної варти, інформує КМДА.

 

 

Під час виступу мер столиці нагадав, що напередодні на флагштоку найбільшого Державного Прапора встановили новий тризуб (замість того, що похилився).

 

Конструкція оновленого тризуба більш легка та оснащена поворотним механізмом.

 

«Рік тому, тут, на печерських пагорбах ми підняли найбільший і найвищий прапор України, який видно з багатьох куточків нашого міста. Багато часу і багато зусиль нам було потрібно, щоб втілити цей проєкт, щоб над столицею України майорів наш Державний Прапор – один із найголовніших символів державності. І сьогодні цим прапором можуть милуватися і вдень і вночі і кияни і гості нашого міста», – сказав міський голова столиці.

 

Віталій Кличко також зазначив, що державний прапор для українців, це не просто національний символ:

 

«Для нас, українців, державний прапор – це оберіг. Оберіг для наших захисників, які відстоюють незалежність і територіальну цілісність України на сході держави. Оберіг для тих, хто боровся за європейський вибір України під час Революції Гідності. Це – оберіг для наших талановитих спортсменів, які представляють Україну на олімпіадах та чемпіонатах. Це – символ перемоги і сили духу, який встановлюють українські альпіністи, коли підкорюють чергову вершину.

 

Присвятивши багато років великому спорту, я, як ніхто, знаю, яку підтримку та силу до перемоги дає наш жовто-блакитний стяг. Рівняємося на наш величний прапор! Вітаю всіх з Днем Державного Прапора та з Днем Незалежності України! Слава Україні!».

 

 

Нагадаємо, що київський флагшток нині є найбільшим в Україні. Його висота – близько 90 метрів, вага – 32 тонни. Розмір полотнища прапора – 16 на 24 метри.

 

Зауважимо, що у той же час на площі Конституції перед будівлею Верховної Ради відбулася урочиста церемонія підняття Державного прапора України.

 

«Треба робити так, щоб український стяг, синьо-жовтий, був не лише над Києвом, але й над Донецьком і Луганськом, тому що для нас це не просто прапор країни. Це прапор перемоги, який, я впевнений, буде таким, а для цього повинні працювати і ми (влада — ред.), і ви (громадяни — ред.), і наша армія», - сказав спікер Ради Дмитро Разумков.

 

На початку церемонії прокрокувала почесна варта Національної гвардії України.

 

 

День Державного Прапора відзначається в Україні 23 серпня. Свято встановили на вшанування багатовікової історії українського державотворення, державної символіки незалежної України та з метою виховання поваги громадян до державних символів України указом президента від 23 серпня 2004 року.

 

День прапора святкували в усіх містах України. Зокрема, і в історичному місті Батурин, де церемонія підняття Державного прапора відбулася на території Національного заповідника "Гетьманська столиця".

 

 

Як повідомляла «УМ», арт-комплекс «Географічний центр – серце України» було створено спеціально до 30-річчя незалежності нашої держави в селі Мар’янівка Черкаської області.

 

Саме тут відбулися урочистості з нагоди Дня Державного прапора та за участі президента Володимира Зеленського у понеділок, 23 серпня.