Україна відзначила День Національної гвардії, відео

15:56, 26.03.2021
Україна відзначила День Національної гвардії, відео

Нацгвардію сформували з підрозділів Внутрішніх військ та добровольців.

26 березня Україна відзначає День Національної гвардії. Все, що потрібно знати про сучасну Нацгвардію, яку відродили 12 березня 2014 року.

 

Національна гвардія - військове формування з правоохоронними функціями. По суті – жандармерія. Нацгвардія входить до системи Міністерства внутрішніх справ. Нацгвардію сформували з підрозділів Внутрішніх військ та добровольців. У тому числі – учасників Революції Гідності.

 

Як самостійна силова структура Нацгвардія існувала з 1991 по 2000 рік. Потім її перетворили на Внутрішні війська. Однак після того, як під час подій Революції гідності Внутрішні війська стали однією з сил, яку використали для захисту режиму Януковича, їх знову реформували. На їхній базі відродили Національну гвардію, залучивши до лав військовослужбовців добровольців.

 

На службу до Нацгвардії потрапляють або за призовом на основі загального військового обов'язку громадян України, або за контрактом.

 

За законом, гранична чисельність Нацгвардії – 60 000 військовослужбовців. В особливий період чисельність збільшується на кількість особового складу, призваного на військову службу на виконання указів Президента про мобілізацію, затверджених законами України, пише 24 канал.

 

За словами командувача Нацгвардії, генерал-полковника Миколи Балана, у Нацгвардії служать і працюють понад 5,5 тисяч жінок, з яких понад 360 обіймають керівні та командні посади. З 2014 року вони регулярно залучалися до участі в антитерористичній операції та продовжують виконувати завдання у складі операції Об’єднаних сил. Статус учасниці бойових дій отримали майже 1200 з них.

 

Закон каже, що головне завдання бійців української гвардії: захист та охорона. Вони, у першу чергу мають захищати від злочинних посягань життя, права, свободи й законні інтереси українців.

 

Гвардійці мають охороняти Конституційний лад України. Цілісність території України. Громадський порядок та безпеку. Важливі державні об'єкти, органи та установи системи правосуддя, суди, дипломатичні та консульські установи іноземних держав в Україні.

 

Крім того, у всіх населених пунктах України вони забезпечують громадський порядок, охороняють особливо важливі державні об'єкти (діючі АЕС, наприклад), судові установи та конвоюють підсудних.

 

Після початку пандемії COVID-19 та впровадження карантину, бійців Нацгвардії також активно залучали до організації обмежувальних карантинних заходів у всіх областях України.

 

 

За що не люблять Національну гвардію?

Прості громадяни – за те, що бійців Нацгвардії асоціюють виключно із масовими акціями протесту, де вони мають охороняти порядок. Експерти – за те, що дуже часто вона виконує роль особистої армії голови МВС Арсена Авакова.

 

Підконтрольність Нацгвардії голові МВС, дозволяє Авакову концентрувати у своїх руках дедалі більше силових повноважень. Президент Володимир Зеленський після свого обрання спробував виступити з ініціативою прямого підпорядкування Нацгвардії президентові. Але його законопроєкт, наробивши трохи галасу, просто розчинився десь у нетрях парламентських буднів.

 

Правозахисні організації та аналітики регулярно критикують керівництво МВС за те, що Нацгвардія має забагато повноважень, як на військове формування. Це, на думку експертів може призвести до різноманітних зловживань, у тому числі – до надмірно жорсткого ставлення гвардійців до громадян. Однак функцій та повноважень, які має виконувати Нацгвардія, стає лише більше. При цьому експерти неодноразово закликали провести їхню ревізію та розмежувати військові та поліцейські повноваження гвардійців у мирний час.

 

За що Нацгвардію варто поважати?


За бойовий досвід та добровольчі батальйони. Власне, саме із Національної гвардії почався добровольчий рух в Україні після початку російської агресії. Перший добровольчий батальйон оперативного призначення Національної гвардії України склав присягу на вірність Україні 5 квітня 2014 року. Його підготовку проводив майбутній Герой України генерал Сергій Кульчицький. Згодом підрозділ був названий на честь генерала.

 

Вже восени 2014 року у складі Національної гвардії перебували кілька добровольчих підрозділів: батальйон ім. генерала Кульчицького; батальйон "Донбас"; батальйон "Крук"; полк спеціального призначення "Азов".

 

Попри скандальність та неоднозначність окремих командирів цих підрозділів, їхні бійці зробили дуже багато для захисту України та стримування російської агресії.

 

Нагадаємо, раніше в Італії презентували фільм про Марківа, який називається The Wrong Place. Автори стрічки доводили, що нацгвардієць не міг бути причетним до вбивства журналіста та перекладача.

 

Як повідомяла УМ, український нацгвардієць Віталій Марків, який нещодавно повернувся додому після кількарічного ув'язнення в Італії, заочно заарештований в Росії. Басманний суд Москви в п'ятницю санкціонував заочний арешт українського військового.

 

У 2019 році суд в італійському Павія визнав Марківа винним і засудив до 24 років ув'язнення.

 

Українця визнали винним в загибелі італійського фотографа Андреа Роккеллі та російського перекладача Андрія Миронова під Слов'янськом на Донбасі у 2014 році.

 

3 листопада Апеляційний суд Мілана провів заключне засідання у справі нацгвардійця Віталія Марківа. Його повністю виправдали та відпустили на волю.  Віталій Марків вийшов на волю з італійської в’язниці в ніч на середу.

 

4 листопада літак з нацгвардійцем приземлився в Україні. На аеродромі Нацгвардії на Марківа чекали родичі, дружина, друзі та багато журналістів. Також на місці події була поліція та Нацгвардія. На летовище прибув і заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко.

 

Віталій Марків поновився на службі у Національній гвардії України.