У Керченській протоці потонула російська БРДМ-2 під час акції «Дорога мужності» (відео)

17:44, 25.07.2020

Російська бронемашина БРДМ-2 затонула під час форсування Керченської протоки поблизу анексованого Криму в суботу.

 

Сталося це під час пропагандистської акції «Дорога мужності» в пам'ять про Керченсько-Ельтигенський десант 1943 року.

 

Як передає «Україна молода», про це повідомляють російські і кримські ЗМІ.

 

«Після проходження відрізка приблизно 5 км автомобіль БРДМ-2, який рухався першим у колоні, вийшов на відрізок, де сильна течія, викликана неоднорідними перепадами глибини в цьому місці. На цю течію наклався сильний фактор бічного вітру, про який ми не були попереджені – він виявився сильнішим, ніж ми очікували», – сказав речник громадської організації «Військово-технічне товариство» Андрій Коннов.

 

За його словами, штатні системи автомобіля працювали, вони викачували воду, але вода прибувала швидко, і система не впоралася.

 

Працівникам МНС вдалося швидко евакуювати весь екіпаж БРДМ у складі п'яти осіб. Загрози екіпажу не було, оскільки поруч перебував катер. Після евакуації екіпажу ще 8-10 хвилин намагалися врятувати бронемашину. Утім, марно: БРДМ-2 пішла на дно.

 

На вимогу російських рятувальників бронемашини завершили форсування протоки і розвернулися в напрямку Тамані. Нині вирішується питання вилучення БРДМ із води.

 

Пан Коннов каже, що машина дорога як пам’ять і відновлювати її буде складно.

 

На цей час відсутнє підтвердження цієї інформації від відповідних відомств Росії та анексованого Криму.

 

 

Рік тому три російських БРДМ-2 перетинали Керченську протоку в рамках тієї ж акції, при цьому одна з бронемашин заглохла. Їй на допомогу прийшов катер управління МНС Росії у Криму.

 

Зазначимо, що мета цієї акції – вшанувати пам'ять загиблих у боях за Керч 1943 року. Тоді солдати радянської армії форсували Керченську протоку, висадилися на узбережжі Ельтигена (нині Героївське – Ред.) і створили вихідний плацдарм на Керченському півострові для ведення бойових дій зі звільнення Криму.