Шляхами турів: парк природи «Беремицьке» на Чернігівщині відкрив новий маршрут, фото

15:31, 25.07.2020

Новий туристичний маршрут «Шляхами турів» відкрився у Національному парку природи «Беремицьке» на півдні Чернігівщини у суботу, 25 липня.

 

Як повідомляє «Україна молода», про це інформує парк «Беремицьке» у соцмережах.

 

Маршрут "Шляхами турів" дасть змогу туристам спостерігати за туроподібними биками в дикій природі.

 

У програмі заходу – презентації книг і проєктів фонду "Беремицьке Біосфера", присвячених турам та їхнім нащадкам, демонстрація матеріалів з виставки "Прадавній тур - минуле та сучасне" і головне – екскурсії новим маршрутом. Також відбувся  розіграш призів.

 

 

Планується, що тривалість екскурсії складатиме близько 3 годин (орієнтовно 8 км).

 

Охочим рекомендують надягнути закрите взуття та запастися репелентами, адже маршрут проходитеме болотами.

 

 

Як відомо, первісного тура вчені вважають предком сучасного бика. Його вага сягала 1000 кг, а висота в холці – 180 см. Тур був одним із найбільших в історії наземних ссавців, якого люди спочатку витіснили з середовища його проживання, а потім винищили.

 

В Україні тури жили до 1627 року. Сто років тому німецькі селекціонери (брати з прізвищем Хек) штучно вивели подібну до турів породу великої рогатої худоби. Наприкінці 2019 року її представників – биків Хека – завезли до парку "Беремицьке" з Латвії. Після карантину їх випустили в дику природу, де вони добре адаптувалися.

 

Парк природи "Беремицьке" розташований у Козелецькому районі Чернігівщини, його площа - близько 500 га. На території парку відтворюється первозданна природа, яка була в цих краях у V-X сторіччях (до утворення Київської Русі).

 

Втілюючи ідею ревайлдингу (відновлення природи, притаманної тій чи іншій місцевості), працівники парку засаджують і заселяють територію тими видами рослин, тварин, птахів, комах, які утворять замкнений біологічний цикл прадавнього чернігівського Полісся. Водночас тут розвивають туризм.