Епіфаній віддав дітям пожертву на чартер і таки отримав Благодатний вогонь, фото

17:57, 19.04.2020
Епіфаній віддав дітям пожертву на чартер і таки отримав Благодатний вогонь, фото

Предстоятель ПЦУ Епіфаній запалює свічки Благодатним вогнем у Видубицькому монастирі. (Фото ПЦУ)

Православна церква на чолі з предстоятелем Епіфанієм витратила на благодійність кошти пожертвувані їй на оплату чартерного рейсу для доставки Благодатного вогню з Єрусалиму.

 

Тим не менше, Благодатний вогонь доставили для ПЦУ безкоштовно у світлу неділю Воскресіння Христового, 19 квітня.

 

Про це повідомляє «Україна молода» у неділю.

 

Як раніше повідомляло наше видання, митрополит Київський і всієї України Епіфаній запропонував  використати ці кошти на боротьбу з коронавірусом, ніж винайняти чартер, який доставить благодатний вогонь з Єрусалиму до Києва.

 

 

І дійсно, напередодні Великодня ПЦУ придбала на пожертвувані благодійниками кошти УЗД-апарат для Київської міської дитячої клінічної лікарні №1 на вулиці  Богатирській (Оболонь).

 

«Ми вирішили передати ті кошти, які могли бути витрачені на привезення Благодатного вогню, купивши УЗД-апарат для 1-ї клінічної дитячої лікарні, де лікують дітей, хворих на коронавірус», – заявив предстоятель ПЦУ спілкуючись із журналістами на території монастиря.

 

Втім, предстоятель помісної церкви прогнозував, що, ймовірно, ПЦУ все одно отримає Благодатний вогонь на свято Великодня: «Та все ж таки Благодатний вогонь, завдяки авіакомпанії МАУ, я вірю, що буде привезений і для Православної церкви України окремо».

 

 

І дійсно, митрополит Епіфаній таки зустрів Благодатний вогонь з Єрусалиму в Києво-Видубицькому Михайлівському монастирі столиці у неділю. Вогонь було доставлено до Києва за сприяння авіакомпанії МАУ та посольства України в Ізраїлі.

 

Як повідомляє пресслужба МАУ, амфора із пасхальним вогнем, поміщена у спеціальний прозорий контейнер, прибула до міжнародного аеропорту "Бориспіль" рейсом МАУ PS2612 о 10:15 ранку. Далекомагістральний Boeing-767, який привіз вогонь, виконував рейс Київ – Шанхай – Тель-Авів – Київ та доправляв гуманітарний вантаж медичного призначення з Китаю до Ізраїлю.

 

Водночас, у ПЦУ зазначають, що у зв’язку з карантинними обмеженнями роздача вогню вірянам не передбачена.

 

 

«Але ми не будемо розповсюджувати Благодатний вогонь серед вірян. Не будемо закликати, щоб не призводити до скупчень людей у храмах. Благодатний вогонь зійшов, він привезений – і цього достатньо», – наголосив предстоятель ПЦУ Епіфаній.

 

Також Епіфаній назвав безвідповідальним «у такий складний час закликати вірних до храму». Він висловив думку, що в умовах карантину ПЦУ достойно відсвяткує Воскресіння Христове, і парафіяни долучатимуться до богослужінь онлайн.

 

Як повідомляла «УМ», на відміну від ієрархів ПЦУ, керуючий справами РПЦ в Україні, митрополит Антоній закликав прихожан Московського патріархату, незважаючи на карантин, прийти до Свято-Воскресенського храму в Києві і запалити лампадки від Благодатного вогню, який привезли з Єрусалиму в суботу ввечері.

 

Зауважимо, що окремий чартер по Благодатний вогонь до Ізраїлю спорядила лише Російська православна церква в Україні.